Eerste Nederlandse bedrijven bestraft voor aandeel in bouw omstreden Krimbrug | Binnenland


Vier Nederlandse bedrijven en acht betrokkenen zijn gestraft voor het helpen bouwen van de controversiële brug tussen Rusland en de Krim. Daarmee overtraden ze destijds economische sancties, aldus het Openbaar Ministerie. De zaak tegen drie andere bedrijven moet nog worden opgelost.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aan de eerste vier bedrijven boetes opgelegd variërend van 5.000 tot 100.000 euro. Acht mensen kregen tussen de 20 en 60 uur een taakstraf. De straffen zijn zonder rechterlijke tussenkomst opgelegd. De bedrijven en particulieren hebben ingestemd met de sancties.

De bedrijven leverden onder meer heihamers en onderdelen daarvoor. Ze boden ook technische assistentie op de brug. “De Krimbrug is mede gebouwd dankzij de inzet van Nederlandse kennis en kunde”, aldus het Openbaar Ministerie.

Openbaringen van De Gelderlander

De boetes zijn daar een direct gevolg van onthullingen van De Gelderlander in 2017 over twee bedrijven uit Dodewaard en Milsbeek die betrokken waren bij de omstreden bouw van de Krimbrug tussen Rusland en de Krim. Voor de fundering van de brug leverden zij een speciale heihamer. Op basis hiervan heeft het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek geopend naar negen Nederlandse bouw- en ingenieursbedrijven.

Volgens het Openbaar Ministerie is voldoende bewezen dat in totaal zeven bedrijven strafbare feiten hebben gepleegd. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hen en de betrokkenen van het opzettelijk verkopen van onderdelen en het verlenen van technische assistentie bij de bouw van de brug. De bedrijven wisten of hadden moeten weten dat hun activiteiten in strijd waren met economische sancties.

De zaken tegen twee bedrijven zijn geseponeerd, de ene wegens gebrek aan bewijs, de andere om andere redenen, aldus het Openbaar Ministerie.

Hierna volgt de behandeling van drie zaken

De zaken tegen de andere drie bedrijven en een onbekend aantal mensen moeten nog worden afgehandeld. Dat zal nog voor het einde van het jaar gebeuren, verwacht het Openbaar Ministerie, dat denkt dat een deel van deze zaken voor de rechter komt.

Na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 was de bouw van de brug tussen het schiereiland en het Russische vasteland zeer controversieel. De EU legde vervolgens economische sancties op en verbood de bouw van de brug.

Naast de opgelegde boetes moet één bedrijf de winst die het zou hebben gemaakt met de werkzaamheden aan de Krimbrug, 71.330 euro, overmaken aan de overheid.

Wilt u reageren? Stuur een e-mail naar research@gelderlander.nl. Wij behandelen uw gegevens zeer vertrouwelijk.

De Krimbrug in aanbouw
De Krimbrug in aanbouw © EPA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *