Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

[ad_1]

Maandag ontvangt de scout Geert Wilders (PVV), Caroline van der Plas (BBB), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC).

Na de verkennende fase worden doorgaans één of meerdere informanten aangesteld om de onderhandelingen te begeleiden met partijen die een specifieke coalitie kunnen vormen. Pieter Omtzigt (NSC) vindt het nog te vroeg voor dergelijke onderhandelingen. Hij stelt voor om twee informanten aan te stellen die met alle partijleiders in gesprek gaan om ‘de balans op te maken van wat de centrale taken de komende jaren zijn’. Zo moeten ‘prioriteiten, beleidsvoorkeuren en mogelijke meerderheden per thema’ in kaart worden gebracht en kan vervolgens naar oplossingen worden gezocht.

Omtzigt heeft nog geen duidelijkheid gegeven over mogelijke coalities die hij voor ogen heeft. Duidelijk is dat hij voorstander is van een aantal bijzondere varianten: een minderheidskabinet, een buitenparlementair kabinet (een kabinet zonder regeerakkoord) of een zakenkabinet. De NSC-lijsttrekker wil samenwerking met de PVV alleen overwegen als deze meer duidelijkheid geeft over controversiële en anticonstitutionele standpunten, ook over de islam. Omtzigt wil duidelijker horen wat Wilders bedoelt met zijn belofte om dergelijke standpunten ‘on hold’ te zetten.

De VVD wil helemaal niet meedoen aan coalitieonderhandelingen. Zaterdag maakte partijleider Dilan Yeilgöz in een advertentie in verschillende kranten nogmaals duidelijk dat zij de door Wilders gewenste coalitie alleen als gedoogpartner mogelijk wil maken. Caroline van der Plas van de BBB vindt dergelijke blokkades ‘ondraaglijk’ en heeft de PVV, VVD en NSC opgeroepen om over mogelijke samenwerking te praten.

In zijn tweede ronde verkennende gesprekken nodigt Plasterk een aantal partijen uit om op elkaars gesprekken te reageren. Het is nog niet bekend met wie hij na maandag wil spreken.

De aanvankelijke planning om komende dinsdag over de verkenningsfase te rapporteren bleek te ambitieus. Plasterk hoopt dat volgende week te kunnen doen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *