AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

[ad_1]

De AEX stond in de vroege handel licht lager op 770,76 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 868,54 punten. De belangrijkste indicatoren in Parijs en Londen daalden naar 0,4 procent. De DAX in Frankfurt stond lichtjes in het rood.

Powell verklaarde in een toespraak in Atlanta na de sluiting van de Europese beurshandel dat de rentetarieven in de Verenigde Staten zich ‘ver in restrictief gebied’ bevinden. De financiële markten verwachten steeds meer dat de Fed al in maart kan beginnen met het verlagen van de rente.

Banenrapport

Vrijdag verschijnt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse regering. Dat rapport is van groot belang voor het rentebeleid van de Fed. Als de arbeidsmarkt sterk afkoelt, kan de centrale bank eerder geneigd zijn de rente te verlagen om de economie te stimuleren.

Informatieleverancier Wolters Kluwer was koploper in de AEX met een koerswinst van 2,8 procent. Investeringsmaatschappij Dreyfus International Stock Fund heeft een belang genomen in Wolters Kluwer.

Shell en Corbion

Olie- en gasbedrijf Shell stond op Beursplein 5 onderaan in de hoofdindex met een min van 1,5 procent. Chemiedistributeur IMCD daalde 0,9 procent na een adviesverlaging van de Amerikaanse bank JPMorgan.

In de MidKap ging speciaalchemieconcern Corbion aan de leiding met een plus van 1,9 procent. Maritieme oliedienstverlener SBM Offshore sloot de gelederen van de middelgrote fondsen op het Damrak met een verlies van 1,4 procent.

Olie en euro

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandagochtend met 1 procent naar $73,35 en ook Brent-olie werd 1 procent goedkoper, op $78,10 per vat. De euro was $1,0867 waard, vergeleken met $1,0883 bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *