LIVE | WHO wil einde aan ‘wrede’ volksverhuizing Gaza: ‘Een doodvonnis voor kwetsbare patiënten’ | Israël en Hamas in oorlog

[ad_1]

11:27

Door luchtaanvallen in Gaza zijn zeker 447 kinderen om het leven gekomen, meldt Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Er zijn aanwijzingen dat dit aantal al veel verder is opgelopen. 

11:14

Het oproepen tot een grootschalige evacuatie van Gaza is een ‘doodvonnis‘ voor kwetsbare patiënten die op dit moment daar in de ziekenhuizen liggen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De wereldwijd bekende gezondheidsorganisatie wil dat Israël de oproep intrekt.

De Israëlische krijgsmacht heeft de 1,1 miljoen inwoners van Noord-Gaza vrijdag opgedragen binnen 24 uur naar het zuiden te vertrekken. Dit in aanloop naar verdere militaire operaties tegen Hamas, aldus de krijgsmacht.

Er liggen echter ernstig zieke patiënten in de ziekenhuizen in Noord-Gaza die alleen kans op overleven hebben als ze gebruik maken van beademingsapparatuur, meldt een woordvoerder. ,,Dus het verplaatsen van die mensen is een doodvonnis. Het is meer dan wreed om gezondheidswerkers te vragen dit te doen.”

De ziekenhuizen in Gaza staan op een ‘breekpunt‘, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur van de WHO. ,,Zonder onmiddellijke toegang tot hulp zullen essentiële gezondheidszorgdiensten tot stilstand komen. Ik weet uit de eerste hand dat een massale evacuatie naar het zuiden van de enclave rampzalig zal zijn: voor patiënten, gezondheidswerkers en andere burgers die achterblijven of gevangen raken in een gevaarlijke en misschien dodelijke massabeweging.”


11:07

In de Iraakse hoofdstad Bagdad manifesteren vrijdag duizenden mensen om hun steun te betuigen aan de Palestijnen, na de Israëlische luchtaanvallen op Gaza en de instelling van een totale blokkade. Dat is onder andere te zien op beelden van de staatstelevisie.

,,Nee aan de bezetting! Nee aan Amerika”, scandeerden de demonstranten op het Tahrirplein, in het hart van de hoofdstad. De betogers hadden gevolg gegeven aan een oproep van de sjiitische moslimgeestelijke Moqtada al-Sadr en droegen onder andere Palestijnse en Iraakse vlaggen mee. Op de grond waren Israëlische vlaggen gelegd, die door manifestanten werden vertrapt en in brand gestoken.

In de Iraanse hoofdstad Teheran verzamelden zich eveneens tienduizenden demonstranten bij wijze van steunbetuiging aan de Palestijnen. Ze hadden vlaggen bij zich van Palestina, Iran en de Hezbollah en spandoeken met daarop de leuzen “Weg met Amerika” en “Weg met Israël”.

Verwacht wordt dat er ook in Libanon, Syrië en andere Arabische landen vergelijkbare protesten zullen worden gehouden na afloop van het vrijdaggebed.

REUTERS
© REUTERS

10:42

In het zuiden van Israël klinken op dit moment luide sirenes, meldt het leger. Hamas stelt dat het 150 raketten heeft afgevuurd richting de stad Ashkelon in Israël ‘als reactie op de ontheemding en het aanvallen van burgers’.10:33

Een medewerker van de Israëlische ambassade in Peking is vrijdag door een nog onbekend persoon aangevallen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is stabiel, meldt persbureau Reuters.

09:46

Bij Israëlische luchtaanvallen zijn in de afgelopen 24 uur volgens Hamas dertien gijzelaars om het leven gekomen. Onder de doden zouden zowel Israeliërs als buitenlandse gijzelaars zijn.

Volgens de gewapende tak van Hamas, de al-Qassam-brigades, zijn de gijzelaars op vijf locaties gedood door Israëlische straaljagers. Die locaties bevinden zich in het noorden van de Gazastrook.

Volgens Israël heeft Hamas zeker 150 mensen gegijzeld. Het gaat om zowel medewerkers van de veiligheidsdiensten als burgers. De al-Qassam-brigades hebben eerder gezegd dat ze voor iedere onaangekondigde aanval op burgers een gijzelaar zouden ombrengen.


09:42

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin is aangekomen in Israël. Hij spreekt daar met zijn ambtgenoot Yoav Gallant en premier Benjamin Netanyahu. Hij komt daar namens de VS steun betuigen.

Het bezoek van Austin volgt direct op een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Ook hij sprak namens de VS de onvoorwaardelijke steun uit aan Israël. Austin spreekt ook met het oorlogskabinet dat Israël in het leven heeft geroepen.

Het Pentagon zegt dat Austin in Israël zijn ‘onwrikbare steun’ voor Israël zal onderstrepen. Ook wordt gesproken over defensiesteun. Er zijn al oorlogsschepen, waaronder een vliegdekschip, en een squadron gevechtsvliegtuigen naar het gebied gestuurd.

,,We blijven reageren op de Israëlische verzoeken voor luchtverdediging, artillerie, munitie en precisiemunitie“, zegt het ministerie in een verklaring op de website. Het gaat onder meer om raketten voor het raketafweersysteem Iron Dome.


Lloyd Austin
Lloyd Austin © REUTERS

09:32

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft gezegd dat er geen bijeenkomsten voor steun aan terroristische organisaties zijn toegestaan. Alle Hongaren moeten zich volgens hem ,,vrij en veilig voelen ongeacht hun geloof of achtergrond.”

Orbán vindt het schokkend dat er in Europa steunbetuigingen op het programma staan ‘voor terroristen’. Hij doelt op de Palestijnse beweging Hamas die voor deze vrijdag heeft opgeroepen tot protest. Strijders van de beweging braken afgelopen zaterdag uit de omheiningen van de Gazastrook en richtten bloedbaden aan in de omgeving. Hamas begon met het afvuren van duizenden raketten op Israël.

In Europa, maar ook in andere delen van de wereld, is de jongste escalatie van de strijd tussen Israëli’s en Palestijnen aangegrepen om vrijdag tegen Israël te betogen.

Viktor Orban.
Viktor Orban. © ANP / EPA

09:31

Er is paniek uitgebroken in de Gazastrook waar naar schatting 2,3 miljoen mensen al zeventien jaar opeengepakt en opgesloten leven. Het Israëlische leger bombardeert de strook al bijna een week lang dag en nacht. Het gaat volgens het leger om vooralsnog 6000 bommen met 4000 ton aan explosieven. Hele wijken worden platgegooid volgens ooggetuigen. De strook is hermetisch afgesloten en inwoners krijgen geen voedsel, water, stroom of brandstof meer.

De hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA, geeft naar eigen zeggen wel gehoor aan de oproep van Israël en verplaatst haar hoofdkwartier naar het zuiden.

09:05

Het Palestijnse bestuur van Gaza roept de bevolking op om niet te luisteren naar de oproep om het noorden te verlaten. Het bestuur spreekt over ,,fake news dat deel uitmaakt van de psychologische oorlog die de Israëlische bezetting voert tegen ons standvastige Palestijnse volk.”

Het bestuur zegt dat ‘alle bestuursgebieden van de Gazastrook, of het nu ten noorden of ten zuiden van de Gazastrook is, doelwitten zijn’. ,,Het proces van verplaatsing of vertrek van het noorden naar het zuiden is onlogisch en vormt een bedreiging voor de levens van onze eervolle burgers.” Het enige doel is “onze interne eenheid te destabiliseren”.

,,Daarom dringen wij er bij u op aan om niet op dergelijk vals nieuws te reageren, standvastig te blijven in uw huizen en standvastig te blijven tegenover deze smerige psychologische oorlog die door de ‘Israëlische’ bezetting wordt gevoerd”, klinkt het.

,,Het woord is aan u: u bent het volk van de machtigen, en u bent het volk van geduld en standvastigheid. Deze bezetting is op weg naar ineenstorting en nederlaag. Standvastigheid, standvastigheid. Houd stand, houd stand. Dit is ons land en we zullen het niet verlaten.”

08:32

Het aantal mensen dat door Israëlische bombardementen in Gaza ontheemd is geraakt is opgelopen tot 400.000, zegt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties (OCHA) vrijdag. Dat zijn 75.000 mensen meer dan een dag eerder. ,,De massaverhuizing gaat door”, aldus OCHA.

Minstens 2540 woningen in Gaza zijn vernietigd of onbewoonbaar. Dat meldt OCHA op basis van cijfers van het ministerie van Openbare Werken en Huisvesting van Gaza.


Een Palestijnse man rent weg in Gaza
Een Palestijnse man rent weg in Gaza © AFP

08:30

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar advies voor Britse burgers in Gaza aangepast.

‘Het Israëlische leger kondigde in de ochtend van 13 oktober aan dat de gehele bevolking van Gaza ten noorden van Wadi Gaza binnen de komende 24 uur naar het zuiden van Gaza moet verhuizen. Wij adviseren u dit advies van de Israëlische autoriteiten op te volgen. Wij erkennen dat dit een snel evoluerende situatie is die aanzienlijke risico’s met zich meebrengt.’

AFP
© AFP

08:24

Bij de verrassingsaanval in het zuiden van Israël waren zaterdag ongeveer 2500 Hamas-terroristen betrokken, meldt het Israëlische leger.


08:05

De Palestijnse beweging Hamas heeft de oproep van het Israëlische leger om het noorden van de Gazastrook te verlaten, bestempeld als propaganda. Burgers zouden zich er niets van moeten aantrekken.

Volgens ooggetuigen houden Hamasstrijders burgers tegen die naar het zuiden trekken en sturen ze terug. In het noorden ligt de grootste stad van de strook waar het gebied naar is genoemd, Gaza.

Er is paniek uitgebroken in de Gazastrook waar naar schatting 2,3 miljoen mensen al zeventien jaar opeengepakt en opgesloten leven.


07:07

Het Israëlische leger heeft vrijdag alle inwoners van Gaza-stad opgeroepen om hun huizen te verlaten. Op X, voorheen Twitter, zegt het leger (IDF) dat alle bewoners binnen 24 uur naar het zuiden moeten trekken voor hun persoonlijke veiligheid en de van hun families. Ze moeten zich vestigen in een gebied ‘ten zuiden van de Gaza-rivier, zoals beschreven op de kaart.’

Het Israëlische leger laat verder weten dat het de komende dagen ‘aanzienlijke’ operaties zal uitvoeren in Gaza-stad en het slachtoffers onder burgers wil vermijden. ,,Deze evacuatie is voor uw eigen veiligheid“, schrijft IDF op X. Mensen kunnen pas terug wanneer ze daartoe door Israël worden opgeroepen.

Het leger heeft inwoners van Gaza ook gewaarschuwd niet in de buurt van het hek met Israël te komen. Verder schrijft IDF dat strijders van Hamas zich verstoppen ‘in Gaza-stad in tunnels onder huizen’ en dat er zich in veel gebouwen ‘onschuldige burgers bevinden’.

Het vluchtelingenprogramma van de VN (UNRWA) gaat het hoofdkwartier verplaatsen naar het zuiden van Gaza om van daaruit door te gaan met het verstrekken van humanitaire hulp aan Palestijnse vluchtelingen. ,,We dringen er bij de Israëlische autoriteiten op aan om alle burgers in opvanglocaties van UNRWA waaronder scholen te beschermen“, zei het op X.

AFP
© AFP

06:29

De premier van Israël, Benjamin Netanyahu, heeft vandaag foto’s gedeeld van babylijkjes. Hij deed dit na onbevestigde berichten dat terreurorganisatie Hamas zaterdag bij de aanval op Israël baby’s en kleuters zou hebben onthoofd en verbrand.

‘The Jerusalem Post’ stelt dat de foto’s zijn gemaakt na de aanval door Hamas op de kibboets Kfar Aza in het zuiden van Israël, nabij de grens met Gaza. De informatie kon tot nu nog niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd.

De foto’s waarop (verbrande) babylijkjes te zien zijn, werden donderdag eerst door het kabinet van de premier aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken getoond tijdens diens bezoek aan Israël. Later op de dag werden de foto’s ook door het kabinet van de premier op X gepubliceerd.

Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. © via REUTERS

06:23

De drie Amsterdamse Joodse scholen hebben na intensief overleg, in samenspraak met het Centraal Joods Overleg (CJO), besloten vrijdag dicht te blijven. Ze sluiten de deuren omdat er van overheidswege geen continue bewaking wordt neergezet. Ze achten het zonder bewaking niet verantwoord kinderen naar de scholen te laten komen.

Directe aanleiding tot het besluit is de oproep van de Palestijnse organisatie Hamas om vrijdag 13 oktober overal ter wereld Joden aan te vallen en te doden, als teken van massale solidariteit met het Palestijnse volk vanuit de Arabische en de rest van de moslimwereld.

De scholen – Rosj Pina, Maimonides en Cheider – melden in een verklaring de beslissing genomen te hebben ‘met de veiligheid van de kinderen en het personeel als hoogste prioriteit, en met de intentie om geen enkel risico te nemen’. Channan Hertzberger, voorzitter van het CJO, zegt dat er ‘intensief overleg’ heeft plaatsgevonden tussen scholen, gemeente en relevante overheidsinstellingen. ,,Hoewel onze zorg werd gedeeld, bleek het niet mogelijk om tijdig duidelijkheid te krijgen over het opschalen van de beveiliging”, zegt hij. ,,Er was daarom geen andere keus dan dit betreurenswaardige besluit.”

,,We willen van ’s ochtends vroeg tot aan het einde van de middag bewaking bij de scholen, net als in België waar ze met lange geweren continu voor de school staan en niet alleen tijdens het openen en sluiten,” zegt Herman Loonstein, voorzitter van het Cheiderbestuur.

06:12

Noord-Korea heeft vrijdag ontkend dat Hamas wapens van Noord-Koreaanse makelij heeft gebruikt bij de aanval op Israël. De Noord-Koreaanse staatszender KCNA noemde de bewering ‘ongegrond en een vals gerucht’.

Militaire experts zeiden deze week dat op foto’s Hamasstrijders te zien zijn met mogelijk Noord-Koreaanse wapens, waaronder draagbare granaatwerpers. Volgens professor Bruce Bechtol van de Angelo State University in Texas, zijn er al jaren berichten dat Hamas dit type granaatwerper gebruikt. Bechtol deed onderzoek naar de Noord-Koreaanse wapenhandel.

,,Dit kunnen nieuwe voorraden zijn of afkomstig uit oudere ladingen die zover teruggaan als 2009″, zei hij. De wapens zouden waarschijnlijk via een indirecte route bij Hamas terechtgekomen zijn, via Iran of Syrië.[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *