Automobilist die omgekomen spoedarts Sandy Merks in Assen aanreed, nam binnenbocht. ‘Toen ik weer naar voren keek, was ze er ineens’

[ad_1]

“Ik heb dit nooit gewild en zou er alles aan doen om dit ongedaan te maken.” Met trillende stem leest een 46-jarige vrouw uit Nieuwediep voor wat ze heeft geschreven.

Ze voelt zich vreselijk schuldig over het ongeval op 29 maart 2022, waarbij spoedarts Sandy Merks uit Assen om het leven kwam. Merks fietste op haar e-bike langs de Nansenstraat. De vrouw uit Nieuwediep kwam met haar auto uit de tegenovergestelde richting. In de enige bocht in het smalle straatje nam ze de binnenbocht, waar de spoedarts fietste.

“Normaal gesproken neem ik die weg niet, omdat ik het een slechte bocht vind, maar nu moest ik er doorheen vanwege een wegversperring verderop”, zei de vrouw vrijdag tegen de kantonrechter in Assen. “Ik remde vlak voor de bocht, want daarna is er de uitgang van een parkeergarage van een appartementengebouw. Ik keek naar links voor verkeer en naar rechts en…”. Ze begint te snikken: “Toen ik weer naar voren keek, was ze daar ineens. Het was al te laat. Ze kwam met haar hoofd tegen de voorruit terecht.”

De vrouw kan zich niet herinneren wanneer ze de binnenbocht nam. Op die plek gebeurt het vaak, zo ontdekt de politie later, omdat automobilisten door de inrichting van de weg ‘optisch gedwongen worden een binnenbocht te nemen’.

Traumahelikopter

Ze denkt dat de vrouw na de botsing remde, maar uit politieonderzoek blijkt dat er ook een kans bestaat dat ze per ongeluk het gaspedaal indrukte. Ze reed tegen een lantaarnpaal, die vervolgens scheef ging staan. Volgens de politie duidt dit op accelereren in plaats van remmen. Het slachtoffer kwam deels onder de auto terecht.

Sandy Merks werd met spoed naar het UMCG gebracht, waar zij dezelfde dag overleed. Haar vader, die 100 meter verderop woonde, filmde de traumahelikopter die op de plaats van het ongeval landde en sms’te de video naar zijn dochter. Vol ongeloof hoorde hij later dat de helikopter precies op haar afkwam, schrijft de broer van het slachtoffer in een verklaring, die de officier van justitie voorlas in de rechtszaal.

‘Gevaar op de weg’

De automobilist staat terecht bij de kantonrechter. Volgens het Openbaar Ministerie is er onvoldoende bewijs dat zij zulke ernstige verkeersfouten heeft gemaakt dat zij ‘aanzienlijk onzorgvuldig’ heeft gereden, zoals dat heet. Het is niet zeker dat de vrouw daadwerkelijk versnelde in plaats van remde. Ze wordt er daarom alleen van verdacht niet genoeg rechts te houden, of gevaar te veroorzaken op de weg. Justitie houdt haar dan ook niet direct verantwoordelijk voor de dood van het slachtoffer.

De nabestaanden, die ook in de rechtszaal zitten, zijn het daar niet mee eens, aldus de officier. Ondanks verzoeken van hun advocaat krijgen zij niet het woord om een ​​slachtofferverklaring voor te lezen. Volgens de rechter kan dit in een kantonzaak niet. Daarom neemt de aanklager later zelf het initiatief om voorafgaand aan de veroordeling de verklaring van de broer van Sandy Merks voor te lezen.

Hij omschrijft haar als een energieke vrouw die altijd voor iedereen klaar stond. “Ze was de lijm van de familie. We hadden allemaal bijna dagelijks contact met haar. Sandy is geboren om anderen te helpen.” Het beschrijft ook het immense verdriet dat alle familieleden voelen. “Het gevoel dat Sandy er niet meer is, is alsof je hart uit je lichaam is gerukt.”

‘Geen gerechtigheid voor lijden’

De agent vindt dat de automobilist veroordeeld moet worden tot een boete van 600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij spreekt van ‘een dramatische dag’. “Ik weet dat ik geen recht kan doen aan het lijden dat is veroorzaakt”, zegt hij.

Advocaat Tjalling van der Goot vraagt ​​vrijspraak voor de automobilist. Hij stelt dat het feit dat de vrouw te ver aan de linkerkant van de weg reed niet ernstig genoeg is om haar te veroordelen voor het veroorzaken van gevaar op de weg. De rechter is het daar niet mee eens. Hij denkt dat de bestuurder schuldig is. Ze krijgt een boete van 500 euro.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *