Herdershonden Max en Rex bijten elf schapen dood in Echten: baas (77) krijgt boete

[ad_1]

De herdershonden Max en Rex uit Echten, die in beslag werden genomen en teruggegeven aan hun baasjes, speelden vrijdag een hoofdrol tijdens een zaak bij de kantonrechter in Assen.

Op 29 juni 2020 werden elf ernstig gewonde en gedode schapen aangetroffen in een natuurgebied van Staatsbosbeheer in Echten. Uit DNA-onderzoek bleek dat dit niet het werk van een wolf was, maar van honden. Welke honden werden duidelijk nadat herders Max en Rex eind december van dat jaar betrokken bleken te zijn bij een ander bijtincident met schapen; het gevonden DNA bleek overeen te komen met dat van het incident in juni.

Naar aanleiding van wat er in december gebeurde, bepaalde toenmalig burgemeester Roger de Groot in januari 2021 dat de honden in beslag moesten worden genomen. Afgelopen zomer kregen de eigenaren de dieren terug omdat de inbeslagneming onterecht was. Volgens de bestuursrechter heeft de burgemeester misbruik gemaakt van zijn gezag.

De dieren zijn inmiddels ruim een ​​jaar terug op het terrein van hun baasjes: een 77-jarige man uit Echten en zijn partner. De man moest zich vrijdag nog verantwoorden bij de kantonrechter voor het bijtincident in juni 2020, dat plaatsvond in een natuurgebied achter de woning van de man en vrouw. Hij kwam niet naar de rechtbank; zijn partner – volgens hun advocaat Welmoed de Boer op papier de officiële eigenaar van beide dieren – was erbij.

Klachten en zorgen

Volgens het Openbaar Ministerie is de man verantwoordelijk voor het bijtincident omdat hij geen controle had over de honden. “Er is een lange lijst met klachten en zorgen van omwonenden over de honden, die soms uitbraken en losliepen. Er zijn meerdere incidenten bekend waarbij de dieren betrokken zijn”, aldus de officier van justitie. “Er zijn voldoende aanwijzingen dat deze honden elf planken hebben opgejaagd en gedood.”

Hij eiste een boete van 2.000 euro, waarvan 1.000 voorwaardelijk tegen de man. Volgens De Boer zou hij moeten worden vrijgesproken omdat het Openbaar Ministerie de verkeerde persoon heeft vervolgd: de oudere man is volgens haar simpelweg geen officiële eigenaar. Volgens de officier van justitie maakt dat niet uit; de honden wonen op zijn adres en hij werd regelmatig gezien met de dieren. “Hij had op dat moment controle over de honden en zorgde niet voldoende voor de gevaarlijke dieren die hij verzorgde.”

‘Niet gevaarlijk’

De Boer betoogde dat nooit is komen vast te staan ​​dat Max en Rex gevaarlijke dieren zijn. Volgens haar heeft het Openbaar Ministerie ten onrechte meerdere incidenten uit het verleden waarbij een voormalig hond van de 77-jarige man betrokken was, bij elkaar opgeteld. “Er was geen riem- of muilkorfvereiste voor deze honden. Ze werden niet als gevaarlijk geclassificeerd.” Ook het DNA-onderzoek, dat op verschillende verklaringen was gebaseerd, schiet volgens haar tekort.

De rechter oordeelde dat er voldoende bewijs was. Volgens hem maakt het DNA-onderzoek duidelijk dat het Max en Rex waren die eind juni 2020 de schapen hebben geslagen. Uit het politieonderzoek blijkt ook duidelijk dat de oudere man mede verantwoordelijk is voor de honden en dus is neergestoken. Hij veroordeelde de bejaarde inwoner van Echten tot een boete van 1.500 euro (750 euro voorwaardelijk).

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *