Gasprijzen Europa naar hoogste niveau sinds februari

[ad_1]

De prijzen op de Europese aardgasmarkt stijgen snel. Vrijdag stegen de prijzen voor futurescontracten op de Amsterdamse beurs naar het hoogste niveau sinds februari dit jaar.

Sinds begin deze week is de gasprijs met zo’n 45 procent gestegen naar ruim 56 euro per megawattuur. Begin deze week schoten de prijzen omhoog als gevolg van de oorlog in Israël. Door de escalerende gevechten werd een belangrijk gasveld in de regio afgesloten door het Amerikaanse energiebedrijf Chevron.

De hogere prijzen zijn ook te wijten aan de tijdelijke sluiting van een pijpleiding tussen Finland en Estland vanwege een vermoedelijk opzettelijk lek en een staking in de Australische aardgasindustrie. Bovendien zijn er volgens de weersvoorspellingen lagere temperaturen op komst.

Toch ligt de prijs van Europees aardgas nog steeds ruim onder het niveau dat werd bereikt aan het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne. Moskou besloot toen zijn gasleveringen aan Europa aanzienlijk te verminderen. De Europese aardgasvoorraden zijn nu goed gevuld.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *