Leeuwinnen | sportcolumn Evert ten Napel

[ad_1]

De ochtend na het spektakel kreeg ik een sms van een goede vriendin met de vraag of ik genoten had van het vrouwenvoetbal in Tilburg.

Ik reageerde met: “Ja, ik heb de laatste drie minuten gezien en dat was net genoeg, want dat was alles.” Ik wist niet eens dat het op tv was en zat toevallig een leuke film te kijken op Netflix. om naar NPO 3 te zappen.

“Hou je niet van vrouwenvoetbal?” sms’te hij terug. “Nou, het helpt me niet veel”, was mijn antwoord. Het is ander voetbal dan ik gewend ben, maar ik vind het prima dat vrouwen voetballen. Wees voorzichtig met mijn mening, anders krijg ik problemen met mijn nichtje Nora, een getalenteerde keepster in de jeugd van FC Klazienaveen.

Nou, terugkomend op het spektakel in Tilburg en de drie minuten op tv: ik vind het geweldig hoe die Leeuwinnen zich manifesteren en ik hoop ook dat ze zich kwalificeren voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs.

Ik heb meer interesse in vrouwen die handbal spelen en dat heeft alles te maken met mijn E&O-achtergrond. Die club had in de jaren negentig een geweldig elftal met onder meer Jokelyn Tienstra (helaas veel te vroeg overleden), Monique Feijen, Olga Assink en Heidi Veltmaat. Dit werd later overgenomen door Dalfsen.

In die periode kwam Bert Bouwer met zijn omstreden plan om de beste speelsters uit de competitie te halen en met deze dames het ‘meisjes met een missie’-team te vormen. Ik was er vanaf het begin bij betrokken en ervaarde ook de weerstand van de clubs. Ook E&O was destijds niet zo blij met de plannen van Bouwer.

De start verliep traag, maar toen de tophandbalsters voor grote buitenlandse clubs gingen spelen, ontstond er een geweldig elftal, met als absoluut hoogtepunt de wereldtitel in Tokio. Onvergetelijk die laatste seconde, waarin de Groningse Lois Abbingh een penalty sloeg en Nederland wereldkampioen werd.

Jarenlang mocht ik als NOS-commentator handbalverslagen in kleine zalen en toen Abbingh wereldkampioen Oranje werd, was ik al gepensioneerd… GASP! Diezelfde Abbingh is inmiddels met Nederland weer topspeler op het WK in Denemarken.

Ik hoop dat beide Oranje damesteams zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. De voetballers en de handbalspelers! Dat wordt een mooie sportzomer in 2024!

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *