Openbaar vervoer volgend jaar waarschijnlijk niet duurder: kabinet trekt er 420 miljoen voor uit

[ad_1]

Openbaar vervoerkaartjes kunnen volgend jaar net zo duur blijven. Het vertrekkende kabinet trekt 420 miljoen euro uit om een ​​prijsstijging te voorkomen. Dat maakt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur, CDA) vrijdag bekend in een verklaring Brief aan het parlement. De Tweede Kamer wilde extra geld voor vervoersbedrijven om te voorkomen dat zij volgend jaar de ticketprijzen moeten verhogen. Het kabinet reageert nu op twee moties in die zin.

Het streekvervoer krijgt vanaf volgend jaar structureel 300 miljoen euro. “Ik erken en deel het belang van (regionaal) openbaar vervoer om Nederland bereikbaar te houden”, aldus Heijnen. Over de precieze verdeling tussen transportbedrijven moet het kabinet nog een besluit nemen. De overige 120 miljoen euro is incidenteel en gaat naar de NS.

Volgens de staatssecretaris heeft de transportsector te maken met verschillende uitdagingen, “als gevolg van inflatie en stijgende energie-, materiaal- en personeelskosten.” Zonder de 420 miljoen euro die het kabinet nu voor de sector uittrekt, zouden de OV-tarieven in 2024 waarschijnlijk met ruim 11 procent zijn gestegen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *