Kerstmarkten, lichtjesroutes en kerstproeverij: de leukste kerstuitjes in het Noorden

[ad_1]

Bezoek dit weekend een kerstmarkt, volg een lichtjesroute, kom naar een kerstproeverij of bezoek een kerstconcert. Dit weekend zijn er talloze uitjes om in de kerstsfeer te komen.

Winterdroom op de Orchideeënkwekerij

Tot en met 31 december staat de Orchideeënkwekerij in Luttelgeest volledig in het teken van het magische evenement Winterdroom . Traditioneel het indoor junglepark wordt omgetoverd tot een unieke kerstwereld vol fonkelende lichtjes en sfeervolle activiteiten zoals de gezellige Winterfair, swingende livemuziek en de sprookjesachtige kaarsavonden, die naast deze vrijdag t/m zondag ook te beleven zijn op vrijdag 22, zaterdag 23 en woensdag 27 t/m zaterdag 30 december.

Op deze avonden steken de kerstelfen om 16.30 uur duizenden echte kaarsen aan en verandert het junglepark in een adembenemend lichtspektakel. Tijdens deze speciale avondopeningen is het park tot 21.30 uur geopend. Reserveer uw bezoek via winterdroom.nl.

Samenzijn met Festival of Lessons and Carols

Met het Festival of Lessons and Carols, een muzikaal feest dat traditioneel rond Kerstmis plaatsvindt, vooral in Engeland Kamerkoor Arpeggio a.s. zondag in de Adventkerk van Assen.

Lezingen worden afgewisseld met bekende kerstmelodieën. Droom weg bij alle kerstliederen uitgevoerd door het koor en hymnes gezongen door de gemeente. Ook is er tijdens het concert ruim voldoende ruimte voor gezamenlijke zang.

Dickensfiguren op de kerstmarkt

Bij Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord kun je terecht op zaterdag en zondag een kerstmarkt vol ronddwalende Dickens-figuren. De kramen van exposanten zijn zoveel mogelijk in de gebouwen en woningen geplaatst en er worden demonstraties gegeven door diverse vrijwilligers.

Om het de gasten naar de zin te maken is ook theatergroep Schoonoord vertegenwoordigd, zoveel mogelijk in Dickens-stijl. De herberg is tijdens deze dagen ook geopend voor een hapje en een drankje en om bij te komen van al onze bezienswaardigheden.

Volop gezongen tijdens het Kerstkoorfestival

In hartje Sneek vind je op zaterdag het Kerstkoorfestival, waar allerlei koren op straat zingen. Op de Marktstraat, Grootzand, Schaapmarktplein, Wijde Burgstraat (C&A) en Oosterdijk is feestelijke muziek te horen.

It Brechtakkoard ligt aan het Schaapmarktplein, waar om 17.00 uur de kerstboom verlicht wordt met kerstverlichting. Daar komt ook de Kerstman aan.

Museum Havezate Mensinge in kerstsfeer

Museum Havezate Mensinge in Roden wordt van 16 t/m 26 december omgetoverd tot een sfeervol geheel. Alle historische kamers krijgen een gezellige kerstsfeer. In Mensinge werd traditioneel Kerstmis gevierd. Het landhuis was oorspronkelijk een buitenverblijf voor de familie Kymmell. De allereerste Kymmell was Jan Wilmsonn en de laatste bewoner was Reina Kymmell, die in 1985 vertrok nadat ze het landhuis aan de gemeente had verkocht. Ze kwam in 1949 als jong meisje van tien naar Roden en ging bij haar ouders in Mensinge wonen.

Reina herinnert zich de kerstvieringen bij Mensinge uit die jaren nog heel goed. “Het was altijd heel leuk met Kerstmis”, zegt ze. ‘Mijn grootmoeder en mijn zus waren er ook. Het huis was versierd en er stond een kerstboom en cadeautjes eronder. We mochten ze pas uitpakken nadat we het kerstdiner hadden gegeten.’ Het landhuis is tot en met tweede kerstdag dagelijks geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

‘De Notenkraker’ met het Ballet van de Bulgaarse Staatsopera Stara Zagora

Dat kunnen wij nu zeggen de Notenkraker is het ultieme kerstballet. De wereldberoemde compositie van Pjotr ​​Tsjaikovski werd een klassieker na de première in Sint-Petersburg – tijdens de kerstweek van 1892. De klanken inspireerden choreografen Marius Petipa en Lev Ivanov tot een pas de deux en de beroemde Bloemenwals.

Het Ballet van de Bulgaarse Staatsopera Stara Zagora danst deze klassieker vrijdag in Drachten met een live orkest.

Kerstmarkt bij De Naturij

Op kinderboerderij De Naturij in Drachten vindt u op zaterdag een kerstmarkt. Van 15.00 tot 21.00 uur is er allerlei leuks te beleven op het leukste en grootste speelpark van Fryslân aan de Oude Slingeweg 4. Met 70.000 vierkante meter speelplezier is er al genoeg te doen; Nu staan ​​er ook zo’n zestig sfeervolle marktkramen met verschillende producten en leuke activiteiten.

Om het plaatje compleet te maken is er een levende kerststal met de eigen dieren van de boerderij, speelt er een muziekband en zijn er lekkere (warme) snacks te koop in het restaurant en de nieuwe Pipowagen. En zien de kinderen de Kerstman rondlopen op het terrein?

Vier Kerstmis in het Bourtange-fort

Kerst vieren op een unieke locatie? Bezoek dan op zaterdag of zondag de kerstmarkt in Fort Bourtange. De hele vesting is prachtig verlicht, de bruggen en toegangswegen zijn versierd met duizenden lichtjes en op de wallen staan ​​tientallen verlichte kerstbomen. Sfeer en gezelligheid is er volop op de Markt rondom de grote kerstboom.

Bijna 100 kramen verspreid over de verschillende pleinen en bastions bieden het meest uiteenlopende kerstassortiment. Het geheel wordt opgeluisterd door diverse koren en artiesten en de sfeer wordt alleen maar groter naarmate de duisternis invalt. Natuurlijk ontbreken glühwein en warme chocolademelk niet. Alleen dit weekend kun je de kerstmarkt bezoeken.

Streekkoor Boven Wotter zingt voor Kerstmis

Gemengd streekkoor Boven Wotter geeft zaterdag een sfeervol kerstconcert in Scheemda. Bij De Ontmoeting speelt het koor vierstemmige muziek, met solisten Paulien Muis en Hink Uil, de instrumentalisten Petra Borgers (fluit), Antjo Zijl (mondharmonica) en Stef Arends (accordeon). Onze gast is doedelzakspeler Hans Nieuwenhuis; hij vertrekt met het andere koor De velden van Athene toebehoren.

Met dit concert wordt afscheid genomen van mondharmonicaspeler Antjo Zijl. Voor de laatste keer speelt hij onder meer koor De roos En Stille Nacht . Het concert wordt gepresenteerd door Sievert Bodde uit Winschoten en staat onder leiding van dirigent Bernard Smidt.

Het is tijd voor WinterWelVaart

Dit weekend is het weer tijd voor WinterWelVaart. Van vrijdag tot en met zondag meren historische schepen af ​​aan de Hoge, Lage en Kleine der A. Bekende klippers en kotters, zoals de Nicolaas Mulerius, de Jade, de Mars, de Pelikaan, de Willem Jacob en de Jantje, zullen aanwezig zijn . . Het zijn allemaal zeilschepen met bijzondere acts aan boord. Ook is er muziek, theater en kunst op motorschepen als de Verwondering, de Cinclus en sleepboot nr. 4.

Op de kades van de A is er een sfeervolle wintermarkt en in het Museum aan de A en de Akerk zijn er diverse optredens en kinderactiviteiten. WinterWelVaart is een samenwerking tussen Museum aan de A, de Groningse Historische Varende Vereniging en Buurtvereniging A-Kwartier. Dit jaar wordt het programma mede verzorgd door de Akerk, Usva, Pittig Gekruid, Clash Events en de historische Werf Wolthuis.

Circus Saranti viert Kerstmis

Saranti zet zondag de Harmonie in Leeuwarden op zijn kop van Cirko Festo, 10 jaar Saranti’s Kerstcircus . Op de circusschool van Saranti vinden ze het tijd voor een feestje. De leerlingen kijken al weken uit naar het kerstfeest en hebben de hele school omgetoverd tot een waar winterparadijs.

Het belooft een spectaculaire middag te worden, waar de meest indrukwekkende capriolen worden opgevoerd. De kerstvoorstelling zit vol met circusacts, zoals jongleeracrobatiek, koorddansen, diabolo, komische duo-acrobatiek, stoere hoge en lage eenwielers, luchthoepel, piramide bouwen en nog veel meer.

Kerstmarkt bij Borg Verhildersum

Op zaterdag vindt u een gezellige kerstmarkt bij Museum Borg Verhildersum in Leens. Van 11.00 tot 18.00 uur kunt u genieten van een feestelijke sfeer op het voorplein van de borg en in restaurant Ons Schathoes. Het landgoed is prachtig verlicht en er zijn vuurkorven waar je marshmallows kunt roosteren.

Muziekvereniging Wilhelmina treedt op en vrijwilligers Rien en Carla Franken zingen kerstliederen. Bezoekers kunnen de hele dag zelf hun kerstwensen ophangen en kinderen kunnen cadeautjes pakken in de grabbelton of de schapen aaien in de schaapskooi. In het restaurant worden kerstverhalen voorgelezen.

Kleurrijke kerstmarkt

Bij de werkplaatsen van De Weide Blik Hoogkerk Leren & Werken in Groningen Op zaterdag vind je de Kleurrijke Kerstmarkt. In de werkplaatsen en het erf van Leegeweg 6 is een ruim aanbod aan prachtige handgemaakte producten te vinden.

Denk aan houtproducten (gemaakt door de deelnemers van De Weide Blik), handgemaakte zeep, wollen en zijdeproducten, vilten poppen, handgemaakte kaarsen, kunst, groenten en boerderijzuivel. Ook de Wereldwinkel Hoogkerk is aanwezig.

Kerstproeverij van The Grain Republic

Eten en Kerstmis gaan uiteraard hand in hand. Tijdens de kerstproeverij van De Graanre republiek in De Oude Remise in Bad Nieuweschans fijnproevers kunnen zaterdag en zondag hun hart ophalen. Kom langs voor diverse workshops, proeverijen en een prachtige selectie streekproducten. Geniet van de Eggens-proeverij, leer alles over het bierbrouwproces van de brouwer, kom alles te weten over het maken van whisky en gin door de distilleerder en geniet van gerechten van de winterbarbecue.

Het evenement is gratis en er zijn doorlopende masterclasses in de distilleerderij en brouwerij. Martijn Eggens verzorgt een exclusieve proeverij van winterbieren waar je voor moet betalen. Een overzicht van de proeverijen vind je hier. Reserveren voor één van de proeverijen kan via laurens.speek@graanrepublic.nl.

Kerstwandeling en fietsroute

In Westerbork is een fiets- en wandelroute van 12 kilometer uitgestippeld. Loop zaterdag langs versierde kerstbomen in verschillende wijken en los onderweg raadsels op. Je ontvangt een formulier waarop je de score voor de oplossingen en de versierde kerstbomen kunt invullen. De feestelijke route start bij de manege aan de Oude Beilerweg 29.

Halverwege kom je ook de Midwinterhoornblazers uit Westerbork tegen. Aanmelden kan via de website van Stichting Zomeractiviteiten of ter plaatse om 13.00 uur bij de manege.

Lichtroutes in het Noorden

Verlichting maakt de kerstperiode tot de mooiste tijd van het jaar. Dit vraagt ​​uiteraard om mooie lichtroutes. Er is bijvoorbeeld vrijdag LTO Lichtjesroute Midden-Drenthe en je kunt genieten van vrijdag en zaterdag van de Verlichte Boerenroute in de gemeente Noordenveld.

Ook in Groningen en Fryslân zijn er diverse routes te beleven, zoals op vrijdag Verlichte boerderijroute Groningen Westerkwartier En op 28 en 29 december de Verlichte boerderijenroute Súdwest Fryslân. Op boerentuinderspakuit.nl in december vind je nog meer lichte routes die je in het Noorden kunt beleven.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *