Het is weer regenboogweek. Maar helpt al die aandacht ook voor acceptatie? Column Hilbrand Polman



Het is weer regenboogweek en in Drenthe vragen te veel gemeenten, scholen en natuurlijk het COC aandacht voor de positie van homoseksuelen en mensen die zich niet thuis voelen bij het traditionele onderscheid tussen mannen en vrouwen. De provincie heeft zelfs een speciale regenboogambassadeur met oud-Kamerlid Henk Nijmeijer (GroenLinks).

Vloeken

Is al die aandacht nodig? Welnu, op sociale media is het aantal beledigingen jegens deze doelgroep de afgelopen zes jaar enorm toegenomen. Wekelijks De Groene Amsterdammer meldde dit vorige maand na uitgebreid onderzoek. Enige tijd geleden gaf de openlijk homoseksuele minister Rob Jetten (D66) een bloemlezing over de rotzooi waarop hij vaak gedumpt wordt.

Hoe kan het dat de acceptatie ondanks al deze inspanningen lijkt af te nemen? Hebben de voorstanders van emancipatie de juiste snaar geraakt?

Iedereen die een beetje geschiedenis kent, weet dat de emancipatie van homoseksuelen vooral vanuit de hogere middenklasse komt. De vroege kampioenen konden het zich veroorloven de kleinburgerlijke moraal te negeren, gingen hun eigen weg en richtten kort na de oorlog het COC op.

Anno 2023 is er feitelijk weinig veranderd. Goed opgeleide mensen met goede banen betogen dat we meer begrip moeten hebben. Maar tegenwoordig is er veel wrok en jaloezie in de samenleving. Terwijl de terrassen en restaurants propvol zitten en de ietwat theatrale Rob Jetten op 36-jarige leeftijd al aan de top van de rijksoverheid staat, hebben vele anderen grote moeite met het betalen van de huur- en energierekening. Dit zorgt ervoor dat sommigen gaan vloeken en tieren.

Afkortingen

De regenboogmensen praten veel over gender, inclusiviteit, diversiteit, intersekse en non-binair. Waar het vroeger over homo’s en lesbiennes ging, lees je nu ingewikkelde afkortingen zoals LGBTIQ+. Dat begrijp je niet als je niet zo vloeiend bent.

Trainer Fenneke van der Deijl, spreker woensdag op het Regenboogsymposium in Assen, begrijpt dat dit problematisch is, zegt ze in deze krant. Misschien is het beter om het woord vanaf nu te gebruiken vreemd gebruiken, stelde ze voor. Dit Engelse woord betekent oorspronkelijk vreemd of vreemd, en zo werd het een scheldwoord voor homoseksuelen. Op hun beurt adopteerden ze het als een soort bijnaam.

Maar wie wil er nou als vreemd of vreemd door het leven gaan? Ook veel niet-heteroseksuelen willen gewoon hun leven leiden en hun identiteit niet laten bepalen door hun geaardheid of geslacht. Terwijl de regenboogactiviteiten hen onbedoeld in een uitzonderlijke positie blijven brengen. De echte vraag is of al deze activiteiten hun doel niet tenietdoen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *