Heeft jouw team wéér te weinig mensen op zaterdag? Teamy uit Groningen is de oplossing

[ad_1]

Nog steeds op zoek naar wisselspelers voor je voetbalteam of een dubbelpartner voor je tenniswedstrijd op vrijdagavond: iedere sporter kent het nare gevoel. Wander, Jos en Martijn hadden precies hetzelfde probleem. Ze besloten in hun vrije tijd een app voor hun team te bouwen, en met succes: Teamy heeft inmiddels de grens van 160.000 gebruikers overschreden.

Het doorgeven van spelerspassen, de spits op doel of een wanhopige oproep online; Amateursporters moeten soms vreemde dingen doen om in het weekend een wedstrijd te kunnen spelen. De Groningers Jos Herbrink (36), Martijn Coevert (34) en Wander Evers (37) kennen dit probleem als geen ander. “Elke vrijdag kwamen we tot de conclusie dat we weer te weinig spelers hadden voor zaterdag, onze ploeg had echt een probleem”, legt Evers uit.

Maar het vinden van een oplossing bleek niet eenvoudig. “Eigenlijk hadden we het gevoel dat alle bestaande opties niet goed genoeg waren. Toen keken we elkaar aan: kunnen we dat niet zelf?” Met Herbrink en Coevert als softwareontwikkelaars en Evers als UX designer (UX staat voor gebruikerservaring, red. ) alle kennis was al aanwezig.

De drie gebouwd een aanwezigheidsapp , die ze meteen konden testen met hun eigen voetbalteam. “Dat leverde twee dingen op: dinsdag wisten we al of we genoeg mensen hadden en er kwamen steeds meer jongens naar de training.” Een stukje sociale controle had meteen gevolgen, denkt Evers. Want als een speler zag dat een van zijn vrienden aanwezig was, nam hij de moeite om zelf te komen.

Een uit de hand gelopen hobby

“Na een tijdje testen hebben we het in de Apple App Store en de Google Play Store gezet, zodat anderen het konden downloaden.” En wat was de eerste klant: een voetbalclub, een tennisteam, een wandelclub misschien? “Een zangkoor”, geven Herbrink en Evers lachend toe.

Maar direct daarna gingen verschillende fitnessclubs in Rotterdam aan de slag met de Groningen-app. “We zaten nog in de testfase en doen nog steeds bijna geen marketing, maar het is vanaf het begin organisch gegroeid.” Door deze groei zagen ze ineens de potentie van hun product. Er kwamen nieuwe functionaliteiten bij, de app was in opkomst, totdat de coronapandemie uitbrak.

“De hele teamsport ligt in puin”, verzucht Evers. Maar tijdens de pandemie moesten mensen zich registreren om evenementen bij te wonen of werkplekken te reserveren. Teamy bleef populair, ook zonder teamsporten. “Voor corona hadden we zo’n 20.000 gebruikers”, schat Herbrink. Dat aantal bleef onverminderd stijgen. In oktober bedroeg het aantal 160.000.

Over de grens

De groei zorgt ervoor dat niet alleen amateurs de app beginnen te herkennen. De Belgische voetbalbond vroeg of Teamy niet de volledige Belgische voetbalkalender in de app kon verwerken? “Sportverenigingen kunnen hun agenda koppelen, zodat gebruikers direct het hele rooster beschikbaar hebben. Zelfs een Australische zaalvoetbalbond maakt daar gebruik van.” Teamy heeft inmiddels ook gebruikers in landen als Engeland, de Verenigde Staten en Noorwegen.

Als gevolg hiervan hangt de app voor zijn makers nu tussen een hobby en een baan. Ga je als ontwikkelaar voor de advertentie-inkomsten, of houd je het gebruiksvriendelijk? “Teamy is aan het rennen gelijkspel en steeds meer mensen betalen maandelijks om alle functies van de app te gebruiken.” Er zijn nu gesprekken gaande met investeerders. Spond, een soortgelijke app uit Noorwegen, heeft inmiddels miljoenen gebruikers nadat een investeerder er twintig miljoen euro voor vrijmaakte.

Zal Teamy binnenkort zijn geboorteplaats ontgroeien? Helemaal niet, zeggen de makers. “We hebben zo’n 800 trouwe gebruikers die feedback geven en met ons meedenken. De kracht van de app ligt in hoe universeel en eenvoudig hij is: we voegen sporten toe als mensen erom vragen, waarvan we soms niet eens weten dat ze bestaan.” Gebruikers kunnen nu kiezen uit ongeveer 200 sporten.

Nog een laatste vraag: zijn de drie vrienden zelf blijven voetballen? Het antwoord is een met tegenzin nee. Kinderen, blessures en werk stonden de dertigers in de weg. “Zelfs Teamy kan daar niet tegenop.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *