Froukje (52) uit Leeuwarden met ABBA The Music in Ahoy: ‘Björn en Benny zijn de Beethoven en Bach van de popmuziek’

[ad_1]

Waterloo, Mamma Mia, Dancing Queen: het repertoire van ABBA is onverwoestbaar. “Björn en Benny zijn de Beethoven en Bach van de popmuziek”, zegt zangeres Froukje Kits (52) uit Leeuwarden. Met de show ‘ABBA The Music’ treedt ze op 29 oktober tweemaal op in Ahoy, Rotterdam.

Voor de weinigen die je niet kennen: wie is Froukje Kits?

“Ik ben al ruim dertig jaar zanger in de coverband Boulevard, waarmee we altijd veel hebben kunnen draaien. Maar door de opkomst van DJ’s is het discocircuit de laatste jaren flink veranderd. Sindsdien is Er komen zo nu en dan dingen op mijn pad. Zoals de noordelijke coverband ABBA Experience, niet te verwarren met ABBA The Music. En ik doe de backing voor de Limburgse zanger René Shuman.”

En je werkt voor MBN Productions, dat onder meer theatervoorstellingen produceert.

,,Beslagen. Vaak zijn dit eerbetoon aan bands, artiesten of muziekstromingen. En niet met snorren, pruiken en petten. Het draait bij ons om de muziek, zoals de toevoeging ‘The Music’ al aangeeft. Natuurlijk is het leuk om bij dit repertoire een glitterjurkje te dragen, maar het hoeven niet precies de outfits te zijn die Agnetha en Anni-Frid droegen.”

ABBA The Music toerde twee jaar lang door de theaters. Het eerste jaar was je er niet bij .

“Nee, normaal doe ik marketing en publiciteit voor MBN, en daarnaast steeds meer productiewerk. Het componeren en monteren van optredens, de planning ervan. Dat ik uiteindelijk op het podium belandde, kwam door de ziekte van een van de zangers. Er was even paniek, maar als grote ABBA-fan kon ik meteen meedoen en dat werd heel goed ontvangen binnen de band.”

In het tweede seizoen zat je daar vast .

“Voor ongeveer de helft van de shows. Door corona zijn de data enorm verschoven, waardoor zangeres Linda Caminita met dubbele boekingen is beland. Daarom heb ik deze, met veel plezier, deels vervangen. Zo ben ik erbij betrokken geraakt.”

Als ABBA-fan ben je volgens mij op de juiste plek.

“Zo voelt het. Maar ik wilde mezelf niet naar voren duwen, omdat het onze eigen productie is. Ik ben de laatste die zegt: ik val in of ik doe mee. Maar als de band vraagt: waarom doen jullie het niet? Nou ja, heel erg. Het is heel leuk om met zulke topmuzikanten te spelen.”

Wat is volgens jou de kracht van ABBA?

“Voor mij persoonlijk begon het met de stemmen van Agnetha en Anni-Frid. De ene keer snijden ze door je ziel en de andere keer zijn ze heel zacht, fluwelig. En dan de fantastische melodieën en al die lagen in de muziek. Je blijft dingen ontdekken. erin. De geweldige koren, de variatie in stijlen. Björn en Benny zijn fantastische componisten, een soort Beethoven en Bach van de popmuziek.”

Tegenwoordig wordt die mening breed gedeeld, zelfs onder zure muziekjournalisten. Vroeger was ABBA hooguit een ‘guilty pleasure’.

“Ja, ik weet ook nog dat mijn liefde voor ABBA tijdelijk werd onderbroken door U2, de Simple Minds en de hele new wave-periode. Maar later zag je Bono in een interview zeggen hoeveel hij van ABBA hield, en steeds meer artiesten durfden te zeggen De waardering is enorm toegenomen.”

Heb jij het hologramconcert van ABBA in Londen al bezocht?

,,Man! Het is echt geweldig wat je daar beleeft. Het mooiste wat ik ooit heb gezien. Toen iemand anders dat tegen mij zei, dacht ik: ja, ja, wat dan ook. Maar je bent voortdurend verrast en je vergeet gewoon dat het niet echt is. Je probeert ze van de zijkant en van achteren te bekijken. Je hebt het gevoel dat het gewoon driedimensionale mensen zijn die daar staan.”

Er gaat natuurlijk niets boven het echte werk. Je speelt straks twee keer, geheel live, in Ahoy.

“Ja, dat is geweldig! Mijn collega’s Mandy (Huydts, red.) en Monique (van der Ster, red.) hebben daar al opgetreden in het achtergrondkoor van René Froger, maar dat was op een rond podium in het midden. Wij hebben de normale opstelling met een podium aan het einde van de zaal. Met prachtige visuals op vier enorme LED-schermen, waarop je ook de bandleden kunt volgen. Het wordt echt spectaculair en – ook al heb ik een hekel aan dat woord – een feest!”

Optredens

ABBA De muziek is op zondag 29 oktober twee keer in Ahoy Rotterdam (14.30 uur en 20.00 uur). Kaarten vanaf 29,00 euro. De show is op 5 en 6 januari te zien in het World Forum, Den Haag. Vanaf het voorjaar van 2025 staat een nieuwe theatertour gepland.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *