Kris (30) uit Groningen heeft haar eigen sportschool, maar dan niet met crosstrainers en zware gewichten | start je weekend

[ad_1]

Hoe, waar en met wie begin jij je dag? Kris Wijma uit Amsterdam werkt graag aan hoe zij haar geest – en die van anderen – fit houdt.

Maak kennis met krulhaar Kris Wijma, 30 jaar oud, uit Groningen, nu woonachtig in Amsterdam. Kris heeft haar eigen sportschool. En niet het soort met crosstrainers, loopbanden en zware gewichten. Nee, Kris heeft een sportschool op het oog. Want een sportschool voor je psychische gesteldheid zou eigenlijk net zo standaard moeten zijn als die voor je lichamelijke gezondheid. Met dat doel richtte ze MindKlub Groningen op.

“Stemmingswisselingen, hoge eisen aan mezelf stellen, perfectionisme, mijn zelfbeeld, zoeken op meerdere vlakken, dit waren een aantal het leven worstelt waar ik mee worstelde. Ik ontdekte dat ik niet de enige was met deze ‘moeilijkheden’, er was veel herkenning in mijn omgeving. Veel mensen hebben de overtuiging dat ze niet goed genoeg zijn, de angst om met rust gelaten te worden, het verlangen om gezien te worden. Daar moest ik iets mee.”

Aan haar worstelt Om te werken deed Kris mindfulness, ademwerk, compassietraining, meditatie. “Zo leerde ik meer vanuit mezelf te denken, en niet alleen over anderen plezieren , om aardiger voor mezelf te zijn, om minder last te hebben van dips en/of stemmingswisselingen. En natuurlijk verbetert naarmate je ouder wordt ook je zelfbeeld, leer je jezelf steeds beter accepteren en omarmen.”

Deze trainingen verzorgt zij nu zelf, in een moderner jasje. “Dit wordt vaak als ‘vaag’ en spiritueel bestempeld. Ik denk dat dit komt door de niet zo hippe locaties, de ‘franjes’ zoals wierook en tarotkaarten. Toen ik deze dingen deed was ik 25 en altijd de jongste, de meesten waren boven de 60. Ik wilde het toegankelijker maken, voor een jonger publiek.”

Kris, die tevens als freelance psycholoog werkt, pendelt heen en weer tussen de Randstad en het Noorden. Ze geeft elke woensdag tot en met vrijdag één-op-één- of groepslessen. “Het constante ‘aan staan’, het gevoel gehaast te zijn, moeite met ontspannen, de druk van verwachtingen van zichzelf of de mensen om hen heen, ik hoor deze klachten veel. Digitalisering, onze telefoons, sociale media, prestatiedruk, we leven in een tijd waarin we raken gemakkelijk overbelast.”

Kris droomt van meerdere locaties. ‘Ik werk nu samen met Sportcentrum Noord, waar mensen eerst hun lichaam en daarna hun geest kunnen trainen. Ik hoop andere sportscholen te inspireren.’’ Hoe ontspant zij zichzelf? ‘Vanwege mijn werk doe ik actief mee aan elke les, regelmatig op zoek naar stilte, mediteren, maar ook sporten en dansen zijn voor mij uitlaatkleppen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *