Conservatieve partij wint verkiezingen in Nieuw-Zeeland

[ad_1]

De Nieuw-Zeelandse regering beweegt zich naar rechts. Zaterdag werd er massaal gestemd voor een regeringswisseling. Voordat alle stemmen waren geteld, maakte de zittende centrumlinkse premier Chris Hipkins bekend dat hij zijn nederlaag moest toegeven. Hij feliciteerde de conservatieve Christopher Luxon, leider van de Nationale Partij, die de nieuwe premier zal worden.

De partij van Luxon had zaterdagmiddag ongeveer 40 procent van de stemmen. aldus de kiescommissie van het land goed voor 50 van de 120 zetels in het parlement. Hij zal waarschijnlijk een coalitie willen vormen met de ACT, die waarschijnlijk 9 procent van de stemmen zal krijgen. De twee partijen hebben samen een kleine meerderheid in het parlement; ze kunnen de populistische New Zealand First-partij nog steeds bij een coalitie betrekken.

De Nationale Partij was tot voor de verkiezingen in de oppositie. In zijn campagne concentreerde Luxon zich op het terugdringen van de staatsschuld en het bestrijden van de hoge inflatie. Vanuit een partijfeest in Auckland beloofde hij dat “onze regering voor elke Nieuw-Zeelander resultaten zal boeken”. meldt de krant Nieuw-Zeelandse heraut.

De grote verliezer is de huidige regeringspartij Labour, die op weg is naar 34 zetels, een verlies van 31 vergeleken met de vorige verkiezingsuitslag. De sociaal-democraten leidden verschillende regeringen in Nieuw-Zeeland. Sinds 2017 is Jacinda Ardern partijleider, gevolgd door Hipkins. Ardern was de eerste vrouwelijke premier van het land en zeer populair toen ze aantrad: ze leidde de partij in 2020 naar een totale verkiezingsoverwinning. Zelf werd ze wereldwijd ook gezien als een vooruitstrevend boegbeeld. Maar in de tussenliggende jaren verloor Labour weer aan populariteit, onder meer omdat mensen het niet eens waren met de zeer strenge maatregelen tijdens de pandemie en vanwege de economische ontwikkelingen.

Ardern kondigde begin dit jaar haar vertrek aan als premier en partijleider, en Hipkins nam haar rol over. Hij stelde zaterdagmiddag dat de voorlopige verkiezingsresultaten al voldoende aangaven dat Labour “nu niet in de positie verkeert om opnieuw een regering te vormen”.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *