Veel lager dan nu stond de stroomprijs de afgelopen twee jaar niet, en dat blijft nog wel even | Binnenland


Nederlandse huishoudens die in december een elektriciteitscontract afsluiten, besparen op jaarbasis enkele honderden euro’s vergeleken met huishoudens die een jaar geleden zo’n contract hebben afgesloten. De elektriciteitsprijs is de afgelopen twee jaar niet veel lager geweest.

Volgens Martien Visser, hoogleraar Energietransitie aan de Hanzehogeschool, liggen de extreem hoge elektriciteitsprijzen van de afgelopen twee jaar inmiddels achter ons. “De elektriciteitsprijs ligt altijd in lijn met de gasprijzen en die zijn enorm gedaald. Dat merk je niet alleen thuis, maar ook aan de kassa, want producenten hebben de hoge energieprijzen doorberekend en dat was onderdeel van de hoge inflatie. Nu is de inflatie flink gedaald”, zegt Visser.

Visser kijkt naar de groothandelsprijzen, dat is het bedrag dat op de handelsmarkt voor elektriciteit wordt betaald. Een jaar geleden was dat ongeveer 25 eurocent per kilowattuur, nu is dat 10 cent per kilowattuur. Mensen die nu een nieuw contract willen tekenen, betalen aanzienlijk minder dan degenen die dat in december 2021 of 2022 deden, legt Visser uit. Energie-expert Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer bevestigt dit. “In maart en april 2022, vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, waren er niet eens contracten. De tarieven die nieuwe klanten nu aangeboden krijgen zijn veel aantrekkelijker dan de afgelopen tijd.”

Independer vergelijkt ook de consumentenprijzen, inclusief BTW en energiebelasting. Dit is nu gemiddeld 30 cent per kilowattuur, vergeleken met 66 cent een jaar geleden. Op het hoogtepunt in september vorig jaar bedroeg de elektriciteitsprijs korte tijd zelfs 1 euro. Dat was een ‘extreme prijspiek’, zeggen experts, als gevolg van paniek op de gasmarkt.

Elektriciteitsprijzen sinds januari 2021, vergelijking via Independer.
Elektriciteitsprijzen sinds januari 2021, vergelijking via Independer. © Onafhankelijk

Met een verbruik van 3000 kWh bespaar je op jaarbasis ‘enkele honderden euro’s’. Maar, zegt Visser: “Het hebben van de prijs van elektriciteit betekent niet dat je je rekening moet halveren, want een groot deel van de rekening bestaat uit de energiebelasting en het netwerktarief.” Voor huishoudens met zonnepanelen is het effect dankzij saldering ‘nul’, zegt Visser. “Als ze maar net genoeg opwekken voor hun eigen consumptie. Het is zelfs negatief als ze netto elektriciteit leveren.”

Dat we niet meer de topprijs voor energie hoeven te betalen, komt doordat de markt in rustiger vaarwater is gekomen, legt Visser uit. “In december 2021, nog vóór de invasie van Oekraïne, leverde Rusland veel minder gas aan Europa. Toen kwam de oorlog, culminerend in de paniek rond het opblazen van de Nordstream 1-gasleiding in augustus 2022. Nu is de gasprijs vrij laag en er is weinig vraag, mede omdat het niet heel koud is.” Maar, waarschuwt Visser, hoewel extreme prijzen zich waarschijnlijk niet snel meer zullen voordoen, is de situatie nog steeds ‘kritiek’. “Kleine afwijkingen kunnen een groot effect hebben. Zo is de gasvoorziening nu goed, maar als het flink kouder wordt, dan is de situatie nog steeds ‘kritiek’.” zal veranderen en de prijs zal weer stijgen.”

Overigens, benadrukt Kerkhof, verandert er per 1 januari het een en ander. Zo gaat de gasbelasting flink omhoog (van 59 cent per kuub naar ruim 70 cent), maar daalt de elektriciteitsbelasting van 15 naar 13 cent per kWh. . Bovendien stijgt het vaste bedrag dat u jaarlijks aan energiebelasting ontvangt van 596,86 naar 631,35 euro.

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in de onderstaande playlist:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *