Timmermans bezweert met afgewogen woorden onvrede GroenLinks-PvdA over Israël en Palestijnen | Politiek



Het was even haasten, maar de GroenLinks-PvdA-conferentie slaagde erin de onenigheid over Israël en de Palestijnse gebieden te bezweren. Dankzij weloverwogen teksten, waar uitgebreid over werd gesproken. “Kinderen gaan dood.”

‘Vrij Palestina’, roept GroenLinks-lid Sabine Scharwachter in de microfoon tegen zo’n 5.000 GroenLinks- en PvdA-leden in Ahoy Rotterdam. Zij is niet de enige die zaterdag tijdens het eerste gezamenlijke partijcongres de aandacht vestigt op het lot van Palestijnse burgers in Gaza. Mensen lopen rond met keffiyehs om hun nek, de sjaal die ook wel als symbool van Palestina wordt gezien.

Vooral onder GroenLinks heerste onvrede over de reactie van de partijleiding nadat Hamas vorige week honderden burgers in Israël had vermoord. Een aantal boze partijleden vonden dat de steun voor Israël ‘te eenzijdig’ werd uitgesproken, vooral door Frans Timmermans.

In zijn toespraak, zijn eerste als partijleider, kostte het de meeste tijd om de woorden die hij uitsprak over de situatie in Israël en het Midden-Oosten te doorgronden. Woorden werden op een gouden plaat gelegd en gewogen – tot kort voordat ze werden uitgesproken.

Navigeren

“We moeten blijven laveren tussen uitersten in een conflict dat sterk wordt gedicteerd door emoties”, aldus Timmermans, “dat emotioneel eeuwig lijkt. Maar laten we de volgende drie woorden diep, diep nemen. dringt diep door in onze geest: ‘kinderen gaan dood.” Politieke gevoelens, zei hij, moeten hieraan ondergeschikt zijn.

Daarnaast is het internationaal humanitair recht ‘altijd leidend’ voor GroenLinks-PvdA. “Dat betekent dat de Palestijnse burgers in Gaza niet collectief gestraft mogen worden…” De rest van zijn straf verdween in het geluid van klappende handen.

Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.



In de woorden van Timmermans heeft GroenLinks-PvdA de bezweringsformule gevonden. Eerder deze week deden beide partijen hun best om te doen alsof de onvrede meeviel, alsof slechts een klein groepje een discussie op gang wilde brengen. Maar achter de schermen bestond de vrees dat deze minderheid het congres in beroering zou brengen. Kritische moties waren al in de maak.

De partijbesturen van GroenLinks en PvdA – die gezamenlijk meedoen aan de verkiezingen, maar formeel twee afzonderlijke partijen zijn – wisten de angel uit de discussie te halen door met één gezamenlijke motie te komen. “We hebben gewerkt aan een tekst die onze linkse vrienden in Israël en onze linkse vrienden in Palestina kunnen steunen”, aldus parlementslid Kati Piri.

Diplomatiek offensief

Het werd een genuanceerde motie, waarin de ‘gruwelijke aanval’ van Hamas werd veroordeeld en solidariteit werd betuigd met de slachtoffers en familieleden, maar ook werd gesteld dat de ‘collectieve bestraffing’ van de Gazanen ‘in strijd is met het internationaal humanitair recht’ en ‘onmiddellijk moet stoppen’. ‘. 96 procent van de partijleden stemde hiervoor.

Niet alle partijleden die dat wilden, kregen de gelegenheid het woord te voeren. Bert Koenders wel. De voormalig PvdA-minister van Buitenlandse Zaken kreeg luid applaus toen hij opriep tot een diplomatiek offensief om ‘de orgie van geweld’ te stoppen. Ook Timmermans reageerde hierop: als GroenLinks-PvdA toetreedt tot de regering, zo beloofde hij, dan wordt ‘het werken aan een vreedzame oplossing’ voor het Midden-Oosten naast Oekraïne ‘de topprioriteit van onze diplomatie’.

Bekijk hier al onze video’s over politiek:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *