1,3 miljoen kuub extra drinkwater voor Groningers: pompstation in Sellingen gaat op de schop

[ad_1]

Waterbedrijf Groningen renoveert en vernieuwt haar gemaal in Sellingen, zodat daar jaarlijks 1,3 miljoen kuub drinkwater extra kan worden gewonnen.

De aanpak kost 70 miljoen euro, zegt woordvoerder Wiejanda Moltmaker.

Vergunning

Het station van Sellingen is sinds de jaren zeventig in gebruik. Volgens de vergunning (die het Waterbedrijf van de Provincie Groningen heeft) mag er jaarlijks 3,5 miljoen kuub water worden gezuiverd en daarmee drinkwater worden gemaakt.

“Maar de capaciteit van onze filterinstallatie is zodanig dat we maar 2,2 miljoen kuub kunnen winnen”, zegt Moltmaker. “We gaan daar nu dus een nieuwe filterinstallatie plaatsen, die ons die 3,5 miljoen kuub gaat opleveren. De rest van het gemaal gaan we verbouwen. We gaan onze vergunning als het ware verzilveren .”

Langere hete zomers

Het Waterbedrijf doet dit omdat inwoners van Groningen meer drinkwater verbruiken. “Daar zijn verschillende redenen voor”, zegt Moltmaker. “Een groeiend aantal inwoners, langere hete zomers. Met ons plan voor Sellingen spelen wij in op deze groeiende behoefte.”

Het Waterbedrijf informeerde de inwoners van Sellingen tijdens verschillende bijeenkomsten over de plannen. “We willen eerst volgend jaar beginnen met de renovatie en dan in 2025 de nieuwe filterinstallatie bouwen, zodat we vanaf 2026 het extra water kunnen onttrekken.”

Vergunning

Het Waterbedrijf heeft niet alleen drinkwaterstations in Sellingen, maar ook in De Punt, De Groeve, Nietap en Onnen. “De situatie in De Groeve is precies het tegenovergestelde als in Sellingen”, zegt de woordvoerder. “We hebben daar de capaciteit om meer drinkwater te winnen, maar de vergunning laat dat niet toe. We werken daar aan een procedure voor een aangepaste vergunning.”

Moltmaker benadrukt dat het Waterbedrijf de groeiende consumptie ook van de andere kant benadert: het probeert ook de Groningers op verschillende manieren te overtuigen om te besparen op de consumptie. Op de website van het Waterbedrijf staan ​​bijvoorbeeld tips hoe je dit kunt doen.

“Wij doen een dringend beroep op de Groningers, zowel consumenten als bedrijven, om minder te consumeren”, aldus de woordvoerder. “Als iedereen vijf liter per dag bespaart, zitten we al op een miljard liter per jaar. Zo hoeven we de extra capaciteit niet of veel later te benutten. Wij sparen ook zoveel mogelijk zelf. Op ons station in Nietap wordt bijvoorbeeld spoelwater hergebruikt.”

Hebrecht

Niet zo ver van Sellingen, bij het buurtschap Hebrecht, laat het Waterbedrijf momenteel boringen uitvoeren. Zij moeten duidelijk maken of daar een zogenaamd drinkwaterreservegebied kan worden ingericht. Een reserveplek als het ware waar water gewonnen kan worden als de huidige verzamelstations niet aan de vraag kunnen voldoen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *