Elf Billie doet in kerstfamiliemusical ‘Het wonder van het Elfenbankje’ de harten smelten in Drachtster De Lawei

[ad_1]

In De Lawei in Drachten zijn op aaneengesloten zondagen repetities geweest voor de kerstfamiliemusical ‘Het Wonder van het Elfenbankje’. Het is de zevende productie die Paul Passchier en Wilma Hoornstra voor het theater maken. “We hebben de volledige vrijheid gekregen om te doen wat we willen. Echt geweldig.”

De kantine van theater De Lawei in Drachten zit vol. Het is een repetitiezondag en lunchtijd voor de spelers die repeteren voor de familiekerstmusical Het wonder van de Elfenbank die morgen in première gaat . ‘Het is vervelend, maar het is netjes. Het is te leuk”, zegt Willemijn van Dam (44) uit Leeuwarden.

Pensioen

De moeder van drie dochters heeft een drukke baan, maar gunt zichzelf vanaf deze zomer repetitiezondagen. Met een glimlach: “Ik ga aan het eind van de dag met pensioen. Ik wil meer spylje.”

Van Dam studeerde theater in Amsterdam en speelde in tal van producties. Toen kwamen er kinderen en na een scheiding merkte ze dat ze de kinderen alleen opvoedde. Ze verhuisde van het westen naar Leeuwarden waar ze nu een leidinggevende baan heeft bij Fier. Een druk leven, maar het podium loslaten blijkt lastig. “Eltsenien zei: deze rol is wat saai en ik dien maar audysje.” Schrijver van de musical en muzikaal leider Paul Passchier was positief verrast toen hij Van Dam zag optreden. “Ze is een geschenk. Echt, ik meen het.”

Stiefmoeder

Van Dam speelt Billie’s stiefmoeder Boukje Bons. Billie is geboren in Drachten, maar groeide op in Lapland tussen de elfjes van de Kerstman. Naarmate hij ouder wordt, beseft hij dat hij anders is en besluit hij op zoek te gaan naar zijn biologische vader, die nog steeds in Drachten woont.

Passchier selecteerde samen met artistiek leider Wilma Hoornstra – ze zijn een getrouwd stel – afgelopen zomer negentien amateurspelers. Eind september zijn de repetities begonnen. Feline Brons uit Drachten is met 10 jaar de jongste. “Ik leer hier veel. Als ik de dansen niet zo goed onthoud, kijk ik hoe de volwassenen het doen”, zegt Feline, die als Elfie op het podium staat. Passchier zei: “Het gaat heel goed. En ook thuis doe je je best. Je moeder stuurt ons altijd filmpjes van de dansen die je repeteert!”

Lach om de kont

Roland Posthuma (40) is gecast voor de rol van Billie. Hij speelde vaak in kerstproducties die het stel eerder voor De Lawei maakte. Tijdens deze auditie ontdekten ze een kant van Posthuma die ze nog niet eerder hadden gezien. “We waren aan het huilen. Hij heeft ons omver geblazen’, zegt Hoornstra. Ze hebben er nog steeds een beetje ontzag voor. Passchier met vochtige ogen: ‘Roland speelt meestal komische rollen. Er hangt een lach aan zijn kont. Maar tijdens de auditie zagen we een kwetsbare kant van hem die we nog niet kenden. Echt prachtig om te zien.”

Hij wordt een beetje verlegen van al die complimenten, geeft Posthuma toe. “Het is een eer en spannend om de hoofdrol te spelen. Maar ik ben niet de enige. We doen het hier allemaal.” Hij hoefde niet heel diep te graven om zijn gevoelige kant te laten zien. Want net als Billie heeft Posthuma in het verleden dingen meegemaakt die niet zo prettig waren. “In een christelijke omgeving kwam ik uit de kast. Dat was niet gemakkelijk.”

Vrek

Billie wordt gepest door leeftijdsgenoten in Drachten omdat hij anders is. De elf is vriendelijk en kijkt met een open blik naar een wereld die nieuw voor hem is. Niet iedereen begrijpt wat hij bedoelt. Hij is bijvoorbeeld verliefd op Jolien en weet haar uiteraard te verleiden. De Kerstman zegt immers dat hij er goed in is.

Billie’s vader Wouter Bons (Tammo van Hoorn) blijkt een stoere zakenman te zijn. Passchier veranderde de man in een soort Dagobert. Vader Bons zou Kerstmis graag overslaan. En hij zou liever zien dat zijn naïeve zoon, die harten doet smelten, weer vertrekt, want in zijn ogen kan Billie niets goed doen. Vrij pittig. Gelukkig is stiefmoeder Boukje lief voor de jongen.

Samen

Natuurlijk komt het op het einde binnen Het wonder van de Elfenbank allemaal weer goed. Het is tenslotte een vrolijke kerstvoorstelling, benadrukt het stel. Het is de zevende kerstproductie die Passchier en Hoornstra in opdracht van De Lawei maken. En nee, het wordt nooit saai om de laatste week van het jaar artistiek af te sluiten in het theater. “Wij houden gewoon van theater.” Het is een feest, aldus het duo, dat de spelers bijna altijd naar een hoger niveau weet te tillen. “Maar we willen het ook samen gezellig hebben. En dat is het nu weer’, zegt Passchier. Posthuma, Van Dam en Feline knikken instemmend. Hoornstra: ‘Dat hoort bij ons gewoon bij Kerstmis: samen plezier maken!’

‘Het wonder van de Elfenbank’

Het wonder van de Elfenbank – theater De Lawei in Drachten. Speeldata: 22 december (première om 19.00 uur), 23, 26, 27, 28, 29 en 30. Aanvang: 14.00 uur

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *