Joshua Belet wint marathon van Amsterdam, Khalid Choukoud niet onder limiet voor Olympische Spelen | Andere sporten

[ad_1]

De Keniaanse atleet Joshua Belet heeft de 47e editie van de Amsterdam Marathon gewonnen. De 25-jarige Afrikaan zegevierde officieus in een tijd van 2.04.18. Hij bleef daarmee boven het parcoursrecord van 2.03.39 van de Ethiopiër Tamirat Tola uit 2021.

De tweede plaats ging naar zijn landgenoot Cybrian Kotut, die in 2.04.34 arriveerde. De Ethiopiër Birhanu Legese eindigde als derde in 2.04,37. Belet brak de race na 30 kilometer open met een voor iedereen te veel acceleratie. Hij liep solo naar de finish in het Olympisch Stadion. Belet liep in Hamburg bij zijn marathondebuut in april naar de tweede plaats in een tijd van 2:04:33.

Khalid Choukoud

Khalid Choukoud slaagde er niet in om onder de limiet te lopen voor de Olympische Spelen in Parijs. De 36-jarige atlete uit Den Haag kwam in 2.08.36 (onofficieel) als negende over de finish in het Olympisch Stadion. Daarmee kwam hij 26 seconden boven de limiet van 2.08.10. Het was een mooi persoonlijk record voor de geboren Marokkaan, want het stond op 2.09,34.

Choukoud gaf vooraf aan dat de limiet zijn hoofddoel was. Het plan was om zo lang mogelijk een tempo aan te houden waarin hij dat tijdstip kon halen. Dat ging tot 35 kilometer best goed, maar in de laatste kilometers verloor hij te veel van het schema voor Parijs.

Choukoud nam twee jaar geleden deel aan de Olympische marathon in Sapporo, waar de coronapandemie voor bepaalde bewegingsbeperkingen zorgde. Hij stapte voortijdig uit vanwege de warme omstandigheden. De Haagse was er niet tevreden mee en zou heel graag de Olympische Spelen nog eens in normale omstandigheden willen beleven, dus met publiek en in een uitbundige sfeer. De missie in Amsterdam mislukte, maar Choukou heeft nog tijd voor een nieuwe poging in een nieuwe marathon. De deadline voor het behalen van de Olympische limiet loopt af in juni 2024.

Beluister hier alle afleveringen van onze hardloop- en atletiekpodcast De PacerBekijk hier al onze sportvideo’s

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *