Joshua Belet wins TCS Amsterdam marathon

De Keniaanse atleet Joshua Belet heeft zondag de 47e editie van de Amsterdam Marathon gewonnen. De 25-jarige loper won met een officiële tijd van 2:04:18, boven het parcoursrecord van 2:03:39 van de Ethiopische atleet Tamirat Tola in 2021.

Op de tweede plaats kwam Belet’s landgenoot, Cybrian Kotut, met een tijd van 2:04:34. De Ethiopiër Birhanu Legese verzekerde zich van de derde plek en eindigde op 2:04:37.

Voorkwam controle over de race na de 30 kilometer met een snelheidsstoot die voor iedereen te krachtig was om te volgen. Hij voltooide de race solo en kwam over de finish in het Olympisch Stadion. Belet behaalde in april de tweede plaats op de marathon van Hamburg met een tijd van 2:04:33.

Bij de dames won de Ethiopische Meseret Belete de race van 42,195 kilometer met een tijd van 2:18:21. Dit is boven het parcoursrecord van 2:17:20 dat de Ethiopiër Almaz Ayana vorig jaar behaalde. Meseret Abebayehu, eveneens uit Ethiopië, werd tweede met een tijd van 2:19:50. De Keniaan Dorcas Tuitoek verzekerde zich van de derde plaats en finishte in 2:20:02.

Opmerkelijk is dat de Nederlandse hardloopster Anne Luijten zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs door de race uit te rijden in 2:26:36, waarmee ze met 14 seconden aan de Olympische deelnamenormen voldeed. Ze is na Sifan Hassan de tweede Nederlandse atlete die dit heeft bereikt. Nederland kan maximaal drie atleten inschrijven voor de Olympische marathon van volgend jaar in Parijs.

Vlak voor de start doorweekte een scherpe regenbui het parcours. Tegen de starttijd was de regen echter opgehouden. De race begon enigszins chaotisch omdat de kopgroep groot was, wat leidde tot opstoppingen bij drankstations waar atleten naar hun flessen reikten. Ook het natte wegdek bleek op sommige plekken verraderlijk en Bernard Koech, een van de racefavorieten, kon ternauwernood een valpartij nabij het Rijksmuseum vermijden.

Qua weersomstandigheden waren de omstandigheden voor de koplopers vrij gunstig. Het uitdagende stuk langs de Amstel was kalm, bijna windstil en de zon scheen fel.