Fred Grim ziet gebrek aan kwaliteit bij FC Emmen en onthult wensenlijstje voor het nieuwe jaar: ‘Vertrek één of twee spelers noodzakelijk’

[ad_1]

Na vier nederlagen op rij valt er niet meer over te twisten: er is tijdens de winterstop genoeg werk aan de winkel bij FC Emmen. Trainer Fred Grim heeft zijn wensenlijstje al voorgelegd aan de clubleiding.

De maand december is er één om snel te vergeten voor FC Emmen. Er werd verloren van Willem II, FC Eindhoven, Roda JC en ook FC Dordrecht bleek afgelopen zaterdag te sterk. Geen enkel ander team uit de eerste divisie heeft de laatste vier wedstrijden op rij verloren. FC Emmen ligt nog steeds op koers om de play-offs te bereiken en daarmee de doelstelling van dit seizoen te verwezenlijken, maar het had zoveel beter gekund: begin december lag de toppositie nog binnen handbereik. Het kan veranderen.

De winterstop zal vooral een periode van bezinning zijn voor coach Fred Grim, zijn staf en zijn spelers. Want het is nu duidelijk dat er iets moet veranderen. Het kan geen toeval meer zijn dat FC Emmen er dit seizoen tegen vrijwel geen enkele concurrent in is geslaagd om ten volle te profiteren van de topposities. Ook tegen SC Cambuur, ADO Den Haag en FC Groningen kon de ploeg niet uit de voeten. Directe promotie lijkt nu een lastig voorstel te zijn.

‘Daar moeten we mee aan de slag’

De kern van het probleem waar FC Emmen al maanden mee kampt is een gebrek aan ‘meedogenloosheid’, zoals Grim dit seizoen vrijwel wekelijks benadrukte en ook herhaalde na de nederlaag tegen FC Dordrecht. “Het is een repetitief verhaal”, verzuchtte de Amsterdammer. “Het vermogen om kansen te creëren, werkethiek en individuele kwaliteiten zijn zeker aanwezig. Tegelijkertijd is het ook een kwaliteit om die kansen te benutten. Daar hebben we niet genoeg van en daar moeten we mee aan de slag.”

Een gebrek aan kwaliteit dus; dit zijn harde woorden van Grim. Aanvallers als Rui Mendes, Joey Konings, Piotr Parzyszek en El Messaoudi geven maar al te vaak niet toe. Maar ook op het middenveld en achterin is er werk aan de winkel. FC Emmen scoorde vlak voor rust een doelpunt tegen FC Dordrecht. Een cruciaal moment, concludeerde Grim. Het is zijn team al eerder overkomen. Dit seizoen werd er ook al een aantal keer vlak voor het einde van een wedstrijd de overwinning weggegeven.

“De ploeg moet leren inzien dat een doelpunt op zulke momenten koste wat het kost voorkomen moet worden”, aldus de coach. “Vrouwen en kinderen eerst, zeg ik altijd. Maar ik heb soms het gevoel dat we allemaal half in de kleedkamer zitten. Dat is balen. Ook al hadden we het vooraf met elkaar besproken. Tegen FC Dordrecht stond ik ook aan de zijlijn te roepen: ‘Let op!’ Je zag het gewoon aankomen.”

‘Deze competitie is nog niet gespeeld’

Kansen afmaken en momenten herkennen; Volgens Grim is het een kwestie van trainen, herhalen en vertrouwen opbouwen. Maar dat gebrek aan kwaliteit zit de ervaren Amsterdammer dwars en daarom heeft hij zijn wensenlijstje voorgelegd aan de clubleiding. “Ik wil iemand die gemakkelijk doelpunten kan maken, want dat missen we. Dat hoeft niet per se een pure spits te zijn. Ook achterin hebben we versterking nodig. Elke keer dat er iemand afhaakt, moeten we snel heel creatief worden.”

Er is op voorhand geen garantie dat deze wensen worden ingewilligd. Financieel gezien is er niet zoveel mogelijk bij FC Emmen. “Als we echt iets willen, zullen er tijdens de winterstop één of meerdere spelers moeten vertrekken”, aldus Grim, die niet alleen hoofdtrainer maar ook technisch manager is. “Welke spelers in aanmerking komen, hangt af van de interesse van andere clubs. Er zijn op dit moment in ieder geval geen clubs die zich bij ons hebben gemeld. Dat begint nu allemaal.”

Het is duidelijk: er is werk genoeg en Grim gaat dus een drukke periode tegemoet tijdens de winterstop. Het doel is dan wel het bereiken van de play-offs, maar de vurige wens is om volgend seizoen weer in de Premier League te spelen. En hoewel het behalen van de eerste plaats vrijwel onmogelijk lijkt en de tweede plaats al uit beeld verdwijnt, blijft Grim hoopvol. “Nu gaat het slecht, maar in januari en februari zou het zomaar weer goed kunnen gaan. Deze competitie is nog niet gespeeld.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *