Ellen Floris fotografeert haar uitzicht vanaf de Nieuwebildtdijk – steeds hetzelfde, altijd anders

[ad_1]

Bewolkt. Wij houden van de veranderlijkheid ervan. Van schapenwolken en donderkoppen, van regenboog- of windveren. En nergens kun je zo ongehinderd de hemel zien als op de Bildtdijken. Ellen Floris laat dit zien in haar fotoboek Bildtse skien.

Als je zeventig landschappen opsomt heb je een verzameling, maar als je zeventig keer dezelfde plek fotografeert heb je een getuigenis, schrijft columnist Gerard de Jong in het boek Bildtse luchten door fotograaf Ellen Floris. Haar getuigenis is een eerbetoon aan Bildt, aan de ruimte en de leegte. ‘Het is niets, en tegelijkertijd alles’, zei iemand hierover ooit.

Samen met haar partner Bowe Roodbergen woont Ellen Floris sinds 1999 aan de Nieuwebildtdijk, waar zij galerie Elbow runnen. Het wad is haar belangrijkste inspiratiebron. Maar als ze uit haar achterraam kijkt en een bijzondere wolkenformatie ziet: “Ik kan niet stil zitten. Dus dan pak ik mijn telefoon en ren snel naar buiten om een ​​paar foto’s te maken.”

Want haar achteraanzicht is fenomenaal, vindt ze. “Aardappel-, maïs- of graanvelden met de rechte, rechte lijn van de zeedijk aan de horizon. En daarbovenop zijn er altijd die luchten die nooit hetzelfde zijn. Bildtse luchten. Ze zijn nooit saai.” De afgelopen jaren fotografeerde ze dit landschap, met de boerderij van de achterburen als constante factor. Ze zou in deze boerderij haar foto’s tentoonstellen, maar corona gooide twee keer roet in het eten.

Daarom besloot ze haar ‘vents’ op een andere manier met de kijkers te delen, namelijk in een boek ter grootte van een straatsteen. Zeventig foto’s, links in zwart-wit, rechts in kleur. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds, door de vier seizoenen heen, in zon en regen, mist en storm. Het is een pleidooi voor het kijken, voor het zien van schoonheid in het alledaagse dat eenvoudigweg buiten en toch buitengewoon is.

Bildtse luchten kost 29,50 euro en is vanaf 15 oktober verkrijgbaar bij Primera in Sint Annaparochie en bij studio Elbow, Nieuwebildtdijk 220.

www.elbowworks.nl

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *