Kauthar Bouchallikht voelde weinig ruimte om zich uit te spreken over Israël en Palestina

[ad_1]

GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht wil van de GroenLinks-PvdA-kandidatenlijst worden verwijderd, uit ontevredenheid over het standpunt van haar partij over geweld in Israël en Palestina. Ze zegt dat het haar aan ‘context’ ontbreekt in de reactie van haar partij op het conflict en wil daarom niet herkozen worden.

Zaterdag leken GroenLinks en de PvdA op hun eerste gezamenlijke conferentie de gelederen te hebben gesloten. Op voorhand waren sommige aanhangers van mening dat de partij in haar eerste reacties op de bloedige aanvallen van Hamas te weinig aandacht had besteed aan het lot van de Palestijnse bevolking.

Lees ook: Israël-Hamas zorgde voor wrijving binnen GroenLinks-PvdA. Verlaagt dat de sfeer tijdens de eerste conferentie?

De discussie binnen beide partijen – en vooral bij GroenLinks – resulteerde in een oproep om zowel het terrorisme van Hamas als de vergeldingsmaatregelen van Israël te veroordelen. Een motie in die zin werd op de conferentie in Ahoy omarmd door 96 procent van de aanwezige leden. Maar een paar uur later werd duidelijk dat Bouchallikht het hier niet mee eens was.

“Deze ‘oorlog’ is niet plotseling begonnen, hij duurt al 75 jaar. En ik heb die context consequent gemist in de verklaringen van vorige week. Ook door mijn eigen partij”, schreef ze zaterdagavond Een boodschap op Instagram. “Daarom heb ik besloten mij terug te trekken van de kandidatenlijst.”

Voorkeurstemmen

Context, zo schreef het parlementslid in dezelfde boodschap, is “niet een ontkenning van de verschrikkelijke acties van Hamas afgelopen weekend (…) maar het erkennen van waar ze vandaan komen, namelijk de acties van de Israëlische regering, ook tegen de wensen van veel Israëli’s in. en Joodse mensen”.

Bouchallikht was nooit een doorgewinterde partijtijger met een lange geschiedenis binnen GroenLinks. Ook voelde ze zich slecht begrepen, ook binnen haar eigen gelederen, toen ze zich in 2020 kandidaat stelde voor GroenLinks en in opspraak kwam omdat ze bestuurlijke functies had bekleed en trainingen had gegeven aan conservatieve islamitische organisaties en had deelgenomen aan een protest tegen het geweld in Gaza waar -Semitische leuzen klonken. Ook partijleider Jesse Klaver was daar destijds kritisch over.

Tegelijkertijd was Bouchallikht populair: ze had naam gemaakt als publicist en klimaatactiviste en kwam tijdens de verkiezingen met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer. Eenmaal in de Tweede Kamer hield zij zich vooral bezig met digitale zaken, milieu, middelbaar beroepsonderwijs en openbaar vervoer.

Bouchallikht stond op de 17e plaats op de nieuwe kandidatenlijst. Formeel blijft dat zo. Alle partijen die aan de verkiezingen deelnemen, hebben hun kandidatenlijst al bij de Kiesraad ingediend.

Zij staat dan ook op 22 november op het stembiljet en krijgt bij voldoende stemmen (of voorkeurstemmen) een zetel aangeboden, ook als er tussentijds een Kamerlid vertrekt. Een dergelijke zetel zal zij echter in ieder geval niet bekleden, bevestigt de partij. Voor GroenLinks-PvdA blijft dit dus behouden.

Hart

In haar verklaring was Bouchallikht ook kritisch over de ruimte die zij binnen de partij voelde om zich uit te spreken over Israël en de Palestijnen: “Discussies om dit zelf te uiten waren ook niet constructief en de partijdemocratie was soms veel te zoeken.” Ze gaat op de partij stemmen, schreef ze, en riep haar volgers op Instagram op hetzelfde te doen.

GroenLinks-leider Klaver reageerde op X, voorheen Twitter, met een korte open brief. “Beste Kauthar, je bericht verrast me en maakt me verdrietig (…) Dit is jouw beslissing en ik respecteer die.” Bouchallikht reageerde met een hartje onder dat bericht.

Dat voegde partijleider Frans Timmermans er zondag aan toe Buiten rechtbank dat hij met Bouchallikht had willen praten, maar dat ze haar beslissing al had genomen. “Ze zei: dat kan ik niet dragen. Ik vind het heel eerlijk dat zij hieraan de consequentie verbindt: dan kan ik in de toekomst geen Kamerlid meer zijn.”[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *