Ouwehand bij aftrap verkiezingscampagne: Nederland moet voorop gaan in afdwingen staakt-het-vuren rond Gaza

[ad_1]

De internationale gemeenschap, met Nederland voorop, moet een wapenstilstand afdwingen in het conflict tussen Israël en Hamas. Dat zei lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zondagmiddag bij de aftrap van de campagne in Amersfoort. “Iedereen is meer dan geschokt door de wreedheden begaan door Hamas en we hebben geen andere keuze dan deze ondubbelzinnig te veroordelen”, zei Ouwehand. “En wij sympathiseren met het geweld tegen onschuldige burgers in Gaza, waar mensen worden gedood, waar onschuldige mensen worden afgesneden van water en elektriciteit en, kortom, worden gebombardeerd om hun huizen te verlaten.”

Ouwehand bedankte aanvankelijk ook de partijleden voor “vriendelijke steunbetuigingen” tijdens de recente ophef over de machtsstrijd met het vorige, afgetreden bestuur. Volgens het nieuwe bestuur heeft Ouwehand zich niet schuldig gemaakt aan integriteitsschendingen. ‘Ik zal het niet verbergen. Het was een pijnlijke en moeilijke tijd”, aldus Ouwehand. Volgens de partijleider zagen de leden duidelijk dat het conflict niet over haarzelf ging, maar over de toekomst van de partij. Ouwehand citeerde vervolgens een tweet die zij had gezien. “De Partij voor de Dieren heeft blijk gegeven van zelforganiserend en probleemoplossend vermogen.”

Sociale zekerheid als hoofdthema
Niet bestaanszekerheid, maar ‘bestaanszekerheid’ is het hoofdthema voor de partij tijdens de verkiezingscampagne. De partij publiceerde zondag een “onverschrokken routekaart naar overleven” om de “klimaat- en natuurcrises” te bestrijden. Ouwehand noemde in Amersfoort vijf punten: afschaffing van de veehouderij, meer natuur, geen subsidies voor vervuilers, gezond en betaalbaar voedsel en veilige huisvesting. Toen bleef haar tekst op het leesscherm hangen. ‘Ik weet het niet uit mijn hoofd, mensen,’ zei ze. Met een spiekbriefje vermeldde ze vervolgens ook de rechten voor dieren en de natuur.

In Amersfoort werden ook meerdere kandidaten van de kandidatenlijst op het podium gebracht: Frank Wassenberg, Eva Akerboom, Lammert van Raan, Anna Krijger, Bart Salemans en nummer twee Ines Kostić, die pleitte voor de onmiddellijke sluiting van Tata Steel. Ouwehand noemde verder Den Haag, waar de Partij voor de Dieren onlangs het college van burgemeester en wethouders heeft vervoegd met een nieuw raadslid, Robert Barker. “De eerste grote stad waar we mede gaan regeren”, aldus Ouwehand. Ze noemde Den Haag een “afschuwelijke stad qua stadsbestuur”, omdat de VVD daar meerdere regeerperiodes deel uitmaakte van de coalitie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ouwehand aan het begin van de verkiezingscampagne: Nederland moet het voortouw nemen bij het afdwingen van een staakt-het-vuren rond Gaza

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *