Reuring in Een om komst van 5G-zendmast. Aantal omwonenden niet blij met handelswijze Noordenveld. ‘Dat voelt sneaky’

[ad_1]

Sommige inwoners van Een voelen zich verrast door de komst van een 5G-zendmast en vinden dat de gemeente Noordenveld voor een ‘stieke’ aanpak heeft gekozen. Wethouder Robert Meijer (VVD) betwist dit ten stelligste.

Telecomprovider Vodafone bouwt over enkele weken een 40 meter hoge mast naast voetbalveld Een. De mast wordt enkele meters achter het doel geplaatst, op minimaal 200 meter afstand van de eerste huizen van het dorp.

De mast komt op gemeentegrond te staan ​​en als tegenprestatie ontvangt Noordenveld jaarlijks een vast bedrag van Vodafone. Het is de bedoeling dat deze mast de telefonische bereikbaarheid in de directe omgeving verbetert.

Sommige omwonenden maken zich zorgen over de gevolgen van 5G-straling en vrezen waardevermindering van hun huizen. “Veel kinderen spelen hier op het voetbalveld. Er zijn voortdurend kinderen”, zegt Elianne van Henten, die namens enkele buren spreekt. “5G bestaat nog niet zo lang. Hoe groot zijn de effecten op de gezondheid? Ik ben bang voor de gezondheid van mijn kinderen.”

‘Dat voelt stiekem’

De buurtbewoners stuurden zaterdag een persbericht uit waarin ze de gemeente Noordenveld beschuldigden van een ondoorzichtige aanpak. Volgens de schrijvers maakte Noordenveld vorig jaar een communicatiefout bij een publicatie in de huis-aan-huiskrant De krant om nog maar te zwijgen van een vergunde zendmast aan de Norgerweg in Norg.

Op deze publicatie heeft niemand gereageerd, zeggen ze, en daarmee is de bezwaartermijn verstreken. “Dat voelt stiekem”, zegt Van Henten.

‘Betwist dat het geheim is’

Volgens wethouder Meijer is dat niet het geval. “Ik ontken dat het in het geheim is gebeurd. Er is een vergunningaanvraag ingediend en daar hebben wij als gemeente een besluit over genomen.”

Hij zegt echter dat de vergunningaanvraag verwarrend kan overkomen. “Het betreft een perceel zonder huisnummer. Kadastrale aanduidingen in Een beginnen allemaal met Norg, omdat het dorp vroeger tot de gemeente Norg behoorde. Ik begrijp dat het voor de bewoners niet zo duidelijk is. Daar zullen wij van moeten leren.”

‘Bewoners blij met de mast’

Hij wijst erop dat de voetbalclub en het Plaatselijk Belang op de hoogte waren van de komst van de zendmast. Dat klopt, bevestigt Lokaal Belang-voorzitter Tammo Oldenhuis. “Maar wij zijn geen partij. Twee jaar geleden ontstonden de eerste plannen tussen Vodafone en de gemeente. Toen kwam er iemand langs om te kijken naar de situatie in Een. Eén van onze bestuursleden heeft vervolgens een rondje door het dorp gemaakt. Het eerste plan was een mast vlak achter de school. Dat leek ons ​​geen goed idee.”

Na deze zogenaamde inspectie was het aan Vodafone om de definitieve locatie te bepalen en een vergunning aan te vragen bij Noordenveld. Volgens Oldenhuis komt de mast ‘zo ver mogelijk van het dorp af’. Hij vertelt dat veel inwoners het belang van de Vodafone-paal zien. “De afgelopen jaren hebben wij vrij veel klachten ontvangen over de telefonische bereikbaarheid. Ik heb daar zelf ooit naar gevraagd. Wij hopen dat de bereikbaarheid verbetert.”

‘Mast naar de andere kant’

Van Henten hoopt daarentegen dat de zendmast nooit gebouwd zal worden. “Er zijn betere opties dan aan deze kant van het dorp.” Hiermee doelt ze op de school en de multifunctionele accommodatie, die eveneens op een paar honderd meter van de zendmast staan.

“De andere kant van het dorp heeft een slechtere dekking dan hier. Er zou eigenlijk een mast moeten staan. We bekijken nog welke stappen we kunnen zetten via een advocaat.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *