‘De echte terroristen, dat zijn de zionisten’, klinkt het tijdens een mars voor de Palestijnen


Twee zestienjarige zusjes, een tweeling, betreden het podium op de Dam. Ze wonen in Utrecht en volgen het vwo. Afgelopen zomer waren ze nog “op een langverwachte vakantie” met hun familie in Gaza – vanwege de onrust was het al zeven jaar geleden. “De wereld is anders als je al je dierbaren om je heen hebt”, zeggen ze. Het was “de beste zomer” van hun leven.

De tweeling heeft het nieuws van het bombardement “geweigerd” te geloven. Ze vertelden zichzelf dat hun familie ‘erin was geslaagd te ontsnappen’ – ze logen tegen zichzelf. Ze zeggen hun naam. Die van hun tante, die zwanger was. Die van hun oom “die zo lief was”, van hun nichtjes, “de oudste was pas tien”. Snikkend: “En dan denken we erover om snoep mee te kopen.”

Demonstranten vegen de tranen van hun wangen op de Dam in Amsterdam. Zondagmiddag zal daar een protestmars plaatsvinden om de aandacht te vestigen op de slachtoffers aan Palestijnse zijde. De organisatoren willen ‘opkomen voor de gerechtigheid van de Palestijnen’. De route loopt van de Dam naar het Westerpark, zo’n 2,5 kilometer verderop. Volgens de politie waren er 15.000 mensen aanwezig. Ze houden Palestijnse vlaggen omhoog en dragen deze als capes.

Kort daarvoor trapt Nicole Hollenberg, een van de organisatoren, af. Ze zegt dat politici ‘schuldig zijn aan provocatie’. “Met Israëlische vlaggen op overheidsgebouwen steek je een middelvinger op. Rutte, Yesilgöz, Halsema: wij houden jullie aansprakelijk.” Hollenberg zegt ook dat de media hun “medeplichtigheid aan de zionistische propaganda” moeten stoppen.

De toespraken worden afgewisseld met slogans. “De echte terroristen zijn de zionisten. Vijf, zes, zeven, acht: Israël is een terroristische staat. Van de rivier tot de zee zal Palestina vrij zijn.Vanaf het podium worden de slogans gezongen, de demonstranten roepen ze na. De stadsduiven die op andere dagen op het plein toeristen om eten bedelen vliegen onrustig heen en weer.

Enkele demonstranten die leuzen scanderen en borden omhoog houden.
Foto Ramon van Flymen

‘Niet alleen Arabieren’

“Dit is het minste wat ik kon doen”, zegt Ruby, een dertiger uit Amsterdam (de meeste demonstranten willen niet dat hun achternaam in de krant staat). Ze heeft haar grijze capuchon over haar hoofd getrokken. Zodra ze wakker wordt, kijkt ze op Instagram naar beelden van gewonde kinderen in Gaza. Ze is ‘de hele dag’ met de oorlog bezig. “Ik vind het goed om te zien dat hier allerlei soorten mensen zijn, niet alleen Arabieren. Het begint nu echt door te dringen.”

Als de protestmars richting het Westerpark vertrekt en het begint te regenen, kijken de demonstranten even achterom. Drie vliegtuigen vliegen door de grijze wolken, met de teksten: “Ik hou van Humus, niet van Hamas” , “Maak Falafel, geen oorlog” En “Shalom Salaam”. Er valt een moment van stilte, waarna enkele mensen beginnen te juichen. Het is niet bekend wie er achter de vliegtuigen zit.

Een twintiger uit Frankrijk met een dikke vierkante bril vertelt dat hij speciaal voor de protestmars zijn vakantie in Amsterdam heeft verlengd. Hij woont in Parijs, maar “daar mag ik niet demonstreren.” In veel andere Europese steden – waaronder Berlijn en Wenen – werden pro-Palestijnse demonstraties op voorhand verboden, uit angst voor antisemitisme en verstoring van de openbare orde.

Het protest zal alleen maar groter en groter worden

Hassan demonstrant

In Amsterdam worden de demonstranten nauwlettend in de gaten gehouden. “De vrijheid van meningsuiting is niet onbeperkt”, schreef de gemeente Amsterdam afgelopen vrijdag. “De driehoek (burgemeester, politie, justitie) tolereert geen haatzaaiende uitlatingen, het aanzetten tot geweld en andere bedreigingen voor onze vreedzame en open samenleving.”

“Ik ben blij dat ik nog kan demonstreren”, zegt de jongen uit Parijs. “En ik ben blij dat het vreedzaam verloopt.”

‘Stop deze genocide’, luiden de borden die demonstranten omhoog houden. „Wie is Anne Frank nu?” “De ene holocaust rechtvaardigt de andere niet” En: “Wollah, is Palestina nog steeds niet bevrijd?” Duizenden zingen gedurende de hele protestmars. „Rutte, Rutte, er is geen verstopping. Stop met het steunen van genocide.” Langs de route houdt een stille man twee boeken van Dries van Agt omhoog (Een schreeuw om gerechtigheid En Palestina in doodsangst).

Een Palestijn vlag.
Foto Ramon van Flymen

Van het plein verdreven

Dit is niet de eerste pro-Palestijnse demonstratie van Hasan, een Palestijn van “bijna veertig” met een bevrijd Palestina-hoed op. Maar toen Hasan vorig jaar naar een demonstratie kwam, trof hij daar slechts vier mensen aan. “Terwijl we al jaren worden afgeslacht.”

Hasan zegt dat hij is geboren in Jaffa, Israël, waar hij als tiener verwondingen opliep na een gevecht met Israëlische soldaten. Hij vluchtte naar Syrië en vervolgens naar Nederland. Zijn elfjarige zoon heeft een sjaal om zijn hoofd gewikkeld en kruipt tegen zijn vader aan. “Ik woon hier al negen jaar”, zegt hij. Hasan pakt zijn schouder. “Nu worden we eindelijk gezien”, zegt hij. “En het protest zal alleen maar groter en groter worden.”

Een paar honderd meter van de Dam, op het Beursplein, zou zondagmiddag ook een pro-Israël-protest plaatsvinden. Maar voordat het protest officieel is begonnen, verzamelen pro-Palestijnse demonstranten zich rond twee mannen met een Israëlische vlag. Ze worden door de oproerpolitie met paarden van het plein verdreven. De pro-Israël demonstratie wordt afgelast. Duizenden mensen waren afgelopen donderdag aanwezig bij een steunbetuiging aan Israël, eveneens op de Dam.

“Palestina moet vrij zijn”het blijft zondagmiddag nog lang op dat plein te horen – een deel van de pro-Palestijnse groepering is op de Dam achtergebleven.

Zondagavond maakte de politie bekend dat er drie mensen zijn aangehouden. Eén voor het dragen van een Hamas-vlag. Twee anderen omdat ze gezichtsbedekkende kleding droegen en een agent bedreigden.

Lees ook dit artikel: Hoe is het conflict tussen Israël en Hamas ontstaan? Tien vragen en antwoorden

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *