Bryan voelde zich lang eenzaam, tot hij een oproep plaatste: ‘Nu denk ik: er komt vast weer iets moois op mijn pad’ | Gezond

[ad_1]

Bryan Vreijsen (30) uit Tilburg voelde zich jarenlang erg ongelukkig en kampte met depressies. Hij vulde zijn dagen met twintig uur per dag gamen. Totdat hij het roer omgooide en een speciaal X-account aanmaakte (voorheen Twitter). Zijn oproep om nieuwe vrienden te vinden veranderde alles.

Na zijn een beroep doen op X Vreijsen kreeg op één dag duizend volgers. “Ik kreeg duizenden privéberichten van andere jongeren met de vraag of ik iets met hen wilde doen.” Hij reist door heel Nederland en ontmoet andere jongeren die zich net als hij eenzaam voelen. Al snel besluit hij iets te doen voor al deze lotgenoten. “Ik heb getwijfeld om ‘Nederland Maatjes’ op te richten, maar ik had simpelweg niet het geld om door heel Nederland te reizen. Daarom heb ik ‘Brabant Maatjes’ opgericht.”

Hij besloot een Facebook-groep en website op te richten. “Iedereen die mij een privébericht had gestuurd, heb ik doorverwezen naar die Facebookgroep.” Binnen een dag telt de groep al twee- tot driehonderd leden. “Ik begon activiteiten te organiseren. De eerste keer dat we naar de bioscoop gingen, ging het uiteindelijk een eigen leven leiden.”

Vier jaar later is Brabant Maatjes officieel een stichting voor jongeren van 18 tot 35 jaar. “We zijn erkend als goed doel, dat is een hele grote stap. We zijn flink gegroeid en dat heeft ertoe geleid dat ik ook persoonlijk groei heb ervaren. Ik heb meer zelfvertrouwen en sta soms zelfs op grote podia voor meer dan tweehonderd mensen als gastspreker. Dat had ik vroeger nooit durven doen.”

Lunchen met de koning

Vreijsen is erachter gekomen dat hij ADD heeft. “Daardoor ben ik eigenlijk behoorlijk op mezelf gericht. Ik merk bijvoorbeeld dat een verjaardag met dertig mensen voor mij te druk is. Met de activiteiten van Brabant Maatjes heb ik dit probleem niet, omdat ik daar samen met andere vrijwilligers de overhand heb.” Gelukkig kon Vreijsen dit aanvaarden. “Het is gewoon een deel van mij. Ieder mens heeft dingen die moeilijker zijn, en sommige zijn gemakkelijker.”

Een van de mijlpalen waar hij erg trots op is, is dat hij afgelopen april werd uitgenodigd voor een lunch met de koning. “Afgelopen april was het tienjarig jubileum van de koning en waren er honderd mensen uitgenodigd die volgens anderen iets goeds deden voor de samenleving. Mijn volgers op X hadden mij hiervoor aangemeld en dat voelde als een schouderklopje. Ik zat er zelfs naast naar Máxima en geluncht, dat was een bijzondere ervaring.”

Bryan Vreijsen op pad met de Brabantse Maatjes.
Bryan Vreijsen op pad met de Brabantse Maatjes. © Privéarchief

Vreijsen is nog steeds actief op X en deelt updates over de stichting en hemzelf. “Een paar dagen geleden heb ik een crowdfunding opgezet voor een kerstdiner met Brabant Maatjes. Het gevoel van eenzaamheid was bij mij altijd aanwezig rond de feestdagen. Nu voel ik mij minder eenzaam en hoop ik anderen te kunnen helpen.” In drie dagen tijd heeft de stichting al 1.400 euro aan donaties ontvangen. “Dat gebaar en het vertrouwen van donateurs in onze stichting betekent veel.”

Vreijsen krijgt zo nu en dan nog een negatieve reactie, maar kan daar tegenwoordig veel beter mee omgaan. “Toen ik bij de koning op bezoek was, werd mij bijvoorbeeld gevraagd waarom ik sneakers droeg. Ik werd uitgenodigd om wie ik ben, dus waarom zou ik me anders moeten voordoen? Achteraf moet ik erom lachen.”

Boodschap aan jongeren

Soms heeft hij momenten waarop hij zich eenzaam voelt. “Maar dan denk ik: er komt vast wel weer iets goeds op mijn pad. Ik heb geleerd dat het er soms gewoon bij hoort, die menselijke emoties.” Hij heeft een belangrijke boodschap voor jongeren die zich eenzaam voelen: “Geef niet op. Ik heb lang met een depressie en het gevoel van eenzaamheid geleefd en voelde me nergens mee verbonden. Ik ben in het verleden veel gepest. “Ik heb een aantal trauma’s opgelopen. Door die oproep op X kwam ik in contact met andere jongeren en vond ik mijn vrienden. Nu voel ik me niet meer alleen op de wereld.”[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *