Wall Street eindigt lager op laatste dag van zeer sterk beursjaar

[ad_1]

Beleggers werden nog positiever toen de Amerikaanse centrale bank in december in haar laatste rentebesluit van 2023 verklaarde dat de rente volgend jaar waarschijnlijk sneller zal dalen dan eerder werd verwacht. Vooral relatief dure technologieaandelen profiteerden van deze signalen. Wanneer de rente stijgt, verliezen deze aandelen het snelst hun aantrekkingskracht voor beleggers.

De Dow Jones-index sloot op de laatste handelsdag van dit jaar 0,1 procent lager op 37.689,54 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent naar 4.769,83 punten en technologie-indicator Nasdaq eindigde 0,6 procent lager op 15.011,35 punten.

Nvidia en Meta

Een van de grote winnaars dit jaar is AI-chipmaker Nvidia, die vrijdag vlak sloot. Het optimisme rond kunstmatige intelligentie (AI) heeft de waarde van het bedrijf meer dan verdrievoudigd. Ook andere technologieconcerns deden goede zaken. Zo is de waarde van Facebook-moeder Meta en elektrische autofabrikant Tesla dit jaar verdubbeld. De aandelen van deze bedrijven daalden respectievelijk 1,2 procent en 1,9 procent.

In zekere zin kan Abercrombie & Fitch terugkijken op een nog beter 2023 dan Nvidia, ook al eindigde het aandeel vrijdag 2 procent lager. De kledingketen beleefde haar meest succesvolle jaar sinds de beursgang in 1996. De aandelen van het bedrijf waren in 2023 bijna vier keer zoveel waard. Dat is een omslag ten opzichte van 2022, toen de aandelen van het bedrijf met 34 procent daalden. Abercrombie & Fitch, dat zich richt op jongeren, profiteerde dit jaar van de toegenomen vraag naar haar kleding, nu het sociale leven van de doelgroep is teruggekeerd na de coronacrisis.

Euro en olie

De euro was $1,1040 waard, tegen $1,1055 bij het sluiten van de aandelenmarkten in Europa. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent naar $71,38. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op $77,04 per vat.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *