Ondernemer Daniel Noboa wint presidentsverkiezingen Ecuador

[ad_1]

Ondernemer Daniel Noboa heeft zondag de presidentsverkiezingen in Ecuador gewonnen. Nadat ruim 90 procent van de stemmen was geteld, zat hij op ruim 52 procent, tegenover zo’n 48 procent voor zijn linkse tegenstander Luisa González. Ze feliciteerde hem met zijn overwinning. Dat meldt Reuters.

De 35-jarige Noboa, die een harde aanpak heeft beloofd tegen het toenemende misdaadgeweld in het Zuid-Amerikaanse land, is de erfgenaam van een bananenimperium. Zijn vader, Álvaro Noboa, is de rijkste man van Ecuador en stelde zich vijf keer zonder succes kandidaat voor het presidentschap.

De politiek onervaren Noboa, die onverwacht de tweede ronde van de presidentsverkiezingen haalde, heeft beloofd de zwakke Ecuadoriaanse economie te verbeteren en banen voor jongeren te creëren. Ook wil hij gevaarlijke criminelen opsluiten op gevangenisschepen in het land dat al jaren wordt geteisterd door narcogeweld.

Lees ook: De mondiale vraag naar windturbines scheurt gaten in het Ecuadoraanse regenwoud

Ernstig beschadigd

“Morgen beginnen we te werken voor dit nieuwe Ecuador, we beginnen te werken aan de wederopbouw van een land dat ernstig beschadigd is door geweld, corruptie en haat”, zei Noboa tegen zijn aanhangers in de badplaats Olon.

De campagne voor de presidentsverkiezingen werd overschaduwd door de moord op anticorruptiekandidaat Fernando Villavicencio in augustus. In de eerste verkiezingsronde van die maand, waarin geen van de kandidaten een meerderheid behaalde, kreeg Noboa met 23 procent aanzienlijk minder stemmen dan González, die toen 34 procent kreeg. Journalist Christian Zurita, die Villavicencio verving, behaalde destijds 16 procent.

Noboa voltooit de ambtstermijn van president Guillermo Lasso, die loopt tot mei 2025. Lasso verkortte zijn ambtstermijn toen hij in mei de Nationale Vergadering van het land ontbond nadat wetgevers een afzettingsprocedure tegen hem waren gestart wegens vermeende onregelmatigheden rond een contract van een staatsbedrijf. Noboa kan zich dan voor een volledige ambtstermijn verkiesbaar stellen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *