Dertig kilometer reizen voor coronaprik: ‘Niet ideaal, maar het is de fase waarin we zitten’ | Gezond



Wie snel een coronaprik wil halen, moet soms verder reizen dan tijdens eerdere vaccinatierondes. De GGD’s kunnen aanzienlijk minder injecties per week toedienen. “Het is niet ideaal, maar we hebben het best mogelijke aanbod voor deze fase.”

Verrassing over een brief aan een 88-jarige vrouw die 30 kilometer moet reizen voor een prik, terwijl er twee kilometer verderop ook een vaccinatielocatie is. Een andere 60-plusser uit Fryslân klaagt dat ze een half uur moest rijden voor een injectie en dat die locatie niet met het openbaar vervoer te bereiken is. Iemand uit de regio Haaglanden krijgt de vaccinatie niet, omdat zij ruim 35 minuten moet fietsen naar de locatie.

Het aantal vaccinatielocaties is tijdens deze najaarsronde kleiner, beaamt GGD Ghor. Dit heeft alles te maken met de fase van de coronapandemie. Het is ‘endemisch’, oftewel: het virus circuleert nog steeds, maar vrijwel iedereen heeft door vaccinatie of infectie immuniteit tegen het virus opgebouwd. “Daardoor worden weinig mensen ernstig ziek”, schrijft het RIVM op de site.

Ook de injectieronde van dit najaar is aan deze situatie aangepast. Waar de GGD’s voorheen bereid waren om 700.000 tot een miljoen injecties per week toe te dienen, kunnen ze nu 300.000 mensen per week vaccineren. “Niet alle locaties zijn meer beschikbaar of geschikt voor deze aantallen. De spreiding is daardoor wat groter”, erkent een woordvoerder van GGD Ghor.

Verschil

Hoewel er nogal wat verschillen zijn tussen de regio’s, blijkt uit de gegevens. Zo beschikt de GGD Brabant-Zuidoost over twee injectielocaties in Eindhoven en Helmond. Als alle 60-plussers gehoor geven aan de vaccinatieoproep moeten per locatie bijna 110.000 mensen worden gevaccineerd. Deze GGD adviseert om hulp te zoeken bij gemeenten als iemand niet naar de locatie kan komen. De GGD IJsselland (Overijssel) heeft daarentegen elf locaties, waardoor per locatie ongeveer 13.000 ouderen gevaccineerd moeten worden. “In sommige regio’s zijn de afstanden groter dan in andere”, erkent de woordvoerder. “We hebben zo goed mogelijk gekeken naar de kosten, de inzet van personeel en de bereikbaarheid. Het is niet altijd ideaal, dat realiseren we ons, maar we moeten wennen aan de fase waarin we ons bevinden.”

Het is niet mogelijk om een ​​coronavaccinatie te krijgen bij uw huisarts, die ook de griepprik geeft. Huisartsen willen in de najaarsronde geen rol meer spelen, zoals is afgesproken tussen het ministerie van Volksgezondheid en de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV).

Het kan gebeuren dat ouderen die een snelle hap willen, verder moeten reizen. Als ze liever wat dichterbij blijven, moeten ze soms langer wachten. Sommige GGD’s bieden wel vaccinaties aan huis aan en bewoners van diverse verpleeghuizen worden in de zorginstelling gevaccineerd.

Geen wachtrijen

De eerste twee weken van de najaarsronde waren er geen wachtrijen, vertelt GGD Ghor. In de eerste week kregen ruim 113.000 mensen een coronavaccinatie, cijfers over de tweede week zijn nog niet gepubliceerd.

Om de afspraken zo goed mogelijk te spreiden, verstuurt het RIVM dagelijks 120.000 tot 140.000 uitnodigingsbrieven naar 60-plussers. Voor 70-plussers en 80-plussers wordt in de brief direct een datum en locatie vermeld. Iedereen die verhinderd is, moet bellen voor een nieuwe afspraak. 60-plussers, 90-plussers en andere mensen die ook de griepprik krijgen of bijvoorbeeld in de zorg werken, kunnen zelf een afspraak inplannen. Vanaf half oktober kunnen ook gezinsleden van iemand met een kwetsbare gezondheid een prik krijgen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *