Jaarwisseling onstuimig met wind, onweer en hagel in het westen | Binnenland

[ad_1]

Tijdens oudejaarsavond wordt het erg wisselvallig. Er vallen regelmatig buien, al is het in de middag tijdelijk iets droger, meldt Weeronline. Vooral in de avond vallen er zware buien met in het westen kans op onweer en hagel. Bovendien waait het hard, met een krachtige zuidwestenwind. Ondanks de kans op slecht weer gaan de grote vuurwerkshows voorlopig door.

In de middag is er soms wat ruimte voor de zon, al blijven er wel enkele buien mogelijk. De temperatuur loopt dan op naar maximaal 9 of 10 graden. Maar als de zon ondergaat, trekken er weer veel buien vanuit het zuidwesten over het land.

De meest actieve bevinden zich waarschijnlijk in het westen van het land, met kans op onweer en hagel. In het oosten is het vaker droog. Ook neemt de wind toe en wordt boven land vrij krachtig, windkracht 5, tot mogelijk krachtig of hard direct aan de kust, windkracht 6 of 7.

Vuurwerk toont onzeker

Om het nieuwe jaar in te luiden worden in verschillende steden grote vuurwerkshows georganiseerd. Vorig jaar werden de meeste vuurwerkshows afgelast vanwege het slechte weer. De shows gaan voorlopig wel door, maar of dit zo blijft is nog onzeker.

Vanaf windkracht 5 is het wettelijk verplicht om de shows te annuleren. Afsteken is dan gevaarlijk omdat stukjes vuurwerk ongeleid rond kunnen waaien. Vooral in het westen van het land komt de windkracht hier dicht in de buurt. Direct aan de kust lijkt het sowieso een lastig verhaal te worden. De wind zorgt ervoor dat er geen vuurwerkmist ontstaat, omdat alle buskruitdampen snel verdrijven.

Dat is goed nieuws voor het milieu, maar de kans op oogletsel neemt toe met dit weer. Iedereen die zelf vuurwerk afsteekt, moet dus rekening houden met de sterkere wind. Dit resulteert in meer uitval, waardoor de kans op ongevallen groter wordt. Het is daarom aan te raden een plek te zoeken die beschut is tegen de wind en het vuurwerk veilig vast te zetten, zo meldt Weeronline.

De Rotterdamse oogarts Tjeerd de Faber adviseert mensen ook met klem om: Ga altijd naar buiten met een vuurwerkbril, ook al vallen ze zelf niet op. “En probeer bij harde wind op een plek te staan ​​waar het vuur van je weg waait.”

Nieuwjaarsdag: ook buien

Ook Nieuwjaarsdag zal een dag zijn met buien, al zullen deze minder talrijk zijn dan op Nieuwjaarsdag. In de ochtend ligt de temperatuur rond de 6 à 7 graden, wat het perfect weer maakt om een ​​nieuwjaarsdip te nemen, verwacht Weeronline. In de middag loopt de temperatuur uiteindelijk op naar 8 à 9 graden. Wel blijft er kans op een bui, met tussendoor ruimte voor zon. In de avond wordt het vrijwel droog met meer opklaringen.

Ook na maandag blijft het wisselvallig. Dinsdag trekt een front door ons land, waardoor er in de regio hevige regen valt met tientallen millimeters neerslag. De zuidwestenwind is aanvankelijk vrij krachtig en neemt in de avond langs de kust verder in kracht toe, mogelijk krachtig tot stormachtig. De temperatuur is zeer mild en ligt tussen de 10 en 12 graden.

Ook woensdag is het wisselvallig met regelmatig buien. Tussendoor zijn er ook droge momenten met wat ruimte voor de zon, vooral in de kustprovincies. De zuidwestenwind neemt wat in kracht af en is overwegend matig van kracht. Het is iets minder mild dan dinsdag met maximumtemperaturen van 8 tot 10 graden. Aanvankelijk blijft het na woensdag wisselvallig, later in de week wordt het langzaam kouder en richting het weekend neemt de kans op nachtvorst toe. Ook wordt het langzaam droger

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *