Politie en ME belaagd in Ferwert. Burgemeester: ‘At it om de feiligens fan omstanners, brânwacht of plysjes giet, dan gripe wy yn’

[ad_1]

In de nacht van zaterdag op zondag zijn politie en ME aangevallen in Ferwert. Een regen van vuurwerk wachtte hen. Ze moesten opdrachten uitvoeren om de vrede in het dorp te herstellen. Voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht.

“We zijn blij de stad in mei en nieuwjaar te mogen verwelkomen”, zegt burgemeester Johannes Kramer. “Ze kan best wel een knaller zijn. Maar als het om de veiligheid van omstanders, brandweerlieden of pillen gaat, dan nemen wij het heft in handen.”

Dorpelingen waren de hele dag bezig met het maken van vuurkorven. In Noordoost-Fryslân zijn deze wel toegestaan ​​op plaatsen waar “er nooit de minste fans zijn”, zegt Kramer.

Kruispunt

Maar op kruispunten waar verkeer passeert, zijn dergelijke stapels verboden. Gemeentemedewerkers hadden zaterdag een grote klus om te voorkomen dat autobanden en caravans met hout daarheen werden gesleept.

“Blykber is naar onze mening gewoon niet genoeg puncher”, merkte Kramer een dag later op. “Omdat het verkeerd is.”

Terwijl de brandweer één brand had geblust, werd elders in Ferwert opnieuw gestapeld. De gewaarschuwde politie werd bekogeld met vuurwerk. Een politieauto raakte beschadigd.

Vuurwerk regen

Vervolgens werd de Mobiele Eenheid ingeschakeld, die ook wachtte op een vuurwerkbui. De oproerpolitie slaagde erin de menigte weg te krijgen van het vuur. Voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht.

Rond en tijdens oudejaarsavond is het vaak onrustig in Noardeast-Fryslân. De spanning loopt dan zodanig op dat de ME moet worden ingeschakeld. Twee jaar geleden liep het in Ferwert, Anjum en Marrum vóór oudejaarsavond zo uit de hand dat Kramer de dorpen als veiligheidsrisicogebied bestempelde. Hierdoor kon de politie mensen preventief fouilleren.

Een dergelijke maatregel staat momenteel niet op de agenda, aldus de burgemeester.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *