LIVE | Kiribati luidt als eerste land nieuwe jaar in, Nederlandse oud & nieuw wisselvallig en winderig | Binnenland

[ad_1]

11:28

Het wordt slecht wisselvallig tijdens oudejaarsavond. Er vallen regelmatig buien, al is het in de middag tijdelijk iets droger, zo melden berichten Weeronline. Vooral in de avond vallen er zware buien met in het westen kans op onweer en hagel. Bovendien waait het hard, met een krachtige zuidwestenwind.

Grote worden in verschillende steden groot vuurwerkshows georganiseerd om het nieuwe jaar in te luiden. Deze zullen voorlopig blijven bestaan, maar het is de vraag of dit blijvend zo zal blijven onzeker. Van windkracht 5 het is wettelijk verplicht om de shows te annuleren. Afsteken is dan gevaarlijk omdat stukjes vuurwerk ongeleid rond kunnen waaien.

Vooral in het westen van het land komt de windkracht hier dicht in de buurt. Direct aan de kust lijkt het sowieso een lastig verhaal te worden. De wind zorgt ervoor dat er geen vuurwerkmist ontstaat, omdat alle buskruitdampen snel verdrijven.

lezen hier het volledige weerbericht.

11:05

Kiribati in de Stille Oceaan was het eerste land ter wereld dat het nieuwe jaar inluidde. De republiek loopt dertien uur voor op Nederland. Het land heeft ongeveer 115.000 inwoners, verdeeld over 33 eilanden.

Eilandstaten in de Stille Oceaan vieren als eersten het nieuwe jaar. Bel dan Nieuw-Zeeland en Australië 2024 in, gevolgd door Azië en vervolgens Europa. Noord- en Zuid-Amerika zijn de laatste continenten waar oudejaarsavond plaatsvindt.

10:55

De brandweer was druk in de nacht van zaterdag op zondag. Er waren door het hele land Kleine brandjes die geblust moesten worden. In Veldhoven gingen vier auto’s in vlammen op, een vijfde liep aanzienlijke schade op.

Ook op andere plaatsen vonden incidenten plaats, in veel gevallen waarschijnlijk veroorzaakt door vuurwerk. In Brabant werd het op meerdere plaatsen getroffen. Een coniferenhaag bij een huis in Veen is hoogstwaarschijnlijk in brand gevlogen door iets vflitsen van vuurwerk. De bewoners gingen meteen met tuinslangen en emmers water aan de slag om de brand te blussen. De politie zette een brandblusser in en de brandweer heeft de hoge heg een tijdje geblust.

In het gebied Sprang-Capelle en Waspik moest de brandweer meerdere malen optreden tegen brandende stapels autobanden. In de stad Utrecht moesten brandweerlieden zes keer in actie komen om voertuigen te blussen.

Eerder op de avond ging het helemaal mis in Limburg. Zaterdagavond kwam naar de stad Neeritter doodde een 36-jarige man door een ongeval met vuurwerk. Een tweede persoon, met wie de bewoner het vuurwerk wilde afsteken, raakte gewond en moest met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Het vuurwerk ontplofte rond 20.35 uur in een tuin aan de Rutjensstraat. Verschillende hulpdiensten werden opgeroepen, waaronder één traumahelikopter. Het slachtoffer overleed ter plekke.

lezen hier meer over de incidenten van zaterdagavond.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *