Wateroverlast in Noord-Holland: kelders en kades ondergelopen in Hoorn en Volendam

[ad_1]

De overstromingen in Nederland blijven aanhouden. Op verschillende plaatsen in Noord-Holland kwamen kades onder water te staan ​​en kelders onder water. Dat meldt persbureau ANP zondag. Door een combinatie van de hoge waterstand in het Markermeer en harde wind kwam de kade bij Volendam onder water te staan.

De gemeente Edam-Volendam heeft zandzakken geplaatst om overstromingen te voorkomen. Zondagochtend werden bewoners door de brandweer gewaarschuwd dat het water tot aan hun voordeur kon komen. De brandweer is nu druk bezig om zoveel mogelijk water weg te pompen.

Volgens de lokale fractie Lijst KRAS had de gemeente eerder naar de zorgen van bewoners moeten luisteren. “Ondanks meerdere waarschuwingen en verzoeken van bewoners stroomde het water vannacht (opnieuw) de kelders van de huizen aan het Zuideinde binnen”, aldus Lijst Kras. De partij wil dat een stuk dijk bij Volendam dat nog versterkt moet worden volgend jaar hoge prioriteit krijgt. Volgens de planning van waterschap Hollands Noorderkwartier zal dat dijkvak in 2026 gereed zijn.

Zandzakken

Ook Hoorn kampt met overstromingen. Fisherman’s Island in het centrum van de stad is zondag overstroomd. De brandweer heeft in de nacht van zaterdag op zondag zandzakken voor tientallen woningen gelegd. Volgens een woordvoerder gaat het om een ​​voorzorgsmaatregel; de zakken bevinden zich vooral nabij garages op de begane grond, de woningen bevinden zich vaak boven de garages.

Het water staat momenteel dertig centimeter hoger dan normaal, aldus de veiligheidsregio de NOS. Omdat het waterpeil nog steeds stijgt, kan het water ook de komende dagen voor overlast zorgen. Tot vroeg in de middag op nieuwjaarsdag bleef het waterpeil hoger dan verwacht, meldt Rijkswaterstaat.
[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *