Oudejaarsploeg Donkerbroek ontvreemdt ‘Love Fryslân’-letters uit Leeuwarden: ‘Dit wie in moaie lokaasje foar ús’



Voor leden van De Nachtdravers uit Donkerbroek was het een fluitje van een cent om de ‘Love Fryslân’-brieven uit het afgelegen Friso Theater in Leeuwarden te verwijderen. ‘Dit is een leuk aas voor je. Binnen tien minuten sta je op je winkelwagen.”

De leden van het oudejaarsteam poseren trots voor de letters. Zij wisten Donkerbroek opnieuw te verrassen. In de nacht van zaterdag op zondag onthulden zij hun stunt, de letters van ‘Love Fryslân’, op het terrein langs de N381, voor restaurant ‘t Witte Huis. “De heele dei troch komme minsken”, zegt Auke-Jan van de Belt. “Dat is krachtig.”

De Nightdravers zijn altijd op zoek naar een passende stunt. Vanaf het racecircuit in Zandvoort brachten ze ooit een Max Verstappen-pop naar hun dorp en daar verschenen ook de koeien van de A-ware zuivelfabriek in Heerenveen.

Stunt commissie

In september zullen ze er serieus over gaan praten. Zij komen elke twee weken bij elkaar om de mogelijkheden te bespreken. Vanaf oktober wordt het serieus, wanneer ze elkaar elke week ontmoeten. Het is dan aan de ‘stuntcommissie’ om uit te zoeken of iets daadwerkelijk mogelijk is. En zo ja, hoe ze dat moeten aanpakken.

Zij hadden de ‘landmark’, die 12 meter lang is, gezien en wilden het promotiemateriaal naar Donkerbroek brengen. Omdat ze voor de Friese cultuur zijn en deze willen waarborgen.

Drie delen

Zo’n vijf à zes keer ging een delegatie naar het Friso Theater, waar de musical De Tocht wordt opgevoerd. Hij zag dat de letters uit drie delen bestaan. Hetzelfde aantal karren zou voldoende zijn om het geheel te vervoeren.

De Donkerbroeksters plaatsten zelfs een tracker om er zeker van te zijn dat niemand anders deze had gestolen. “Sjoch mar”, zegt Harold Vogelzang. “Dan zit de letter ‘S’ in de doos, en die plakken we eronder.”

Barrière

In de nacht van 18 op 19 december was het zover. Rond middernacht reisde de eerste groep naar Leeuwarden. De slagboom kon handmatig worden bediend, zoals De Nachtdravers al had geleerd uit een eerdere inspectie. En eenmaal op het afgelegen terrein zou niets en niemand hen meer in de weg staan. “Dit is een mooi aas voor jou”, zegt Harold.

Eenmaal aangekomen begon het team met de ontmanteling. Toen ging er een signaal uit naar Donkerbroek: “Hij is los.” Er kwamen toen ook vijf auto’s naar Leeuwarden. Twee, met “froulju”, die op de uitkijk moest staan. Achter de andere drie stond een kar waarop de brieven vervoerd moesten worden. Het verwijderen ervan was geen grote klus. “Binnen tien minuten zijn we veilig”, aldus Auke-Jan.

Stuk zeil

Vervolgens gingen ze met de buit naar Donkerbroek. De Nightdravers verstopten hem in een schuur van een van de leden, met een stuk zeildoek eroverheen. ‘Dan kun je het hem vertellen’, legt Harold uit.

Want zo’n stunt is niet eens een staatsgeheim. De negentien leden, bestaande uit jongeren tussen de 18 en 26 jaar, praten er alleen onderling over. Zelfs hun dierbaren mogen niet weten wat ze doen. “Mijnnâlden heeft het nummer van mijn songjouwende”, zegt Auke-Jan. “Ik wou dat ik ermee ophield. En ik at gewoon toen ik thuiskwam, wit voedsel dat ik had opgehaald. Mijn leider die juicht, weet dat ik bij het âldjier-team zit.”

Merk Fryslân

De Nachtdravers lieten een bordje achter voor de eigenaar van de brieven, Merk Fryslân: ‘Oant sjen yn?’, schreven ze erop. De Donkerbroeksters hebben nog niets gehoord uit Leeuwarden. Een poging om zelf contact met hem op te nemen mislukte. ‘Hou ze binnen’, is de conclusie.

Op 20 december schreef de eigenaar op Instagram dat hij graag tips wilde krijgen over de locatie. Het meest originele zou een mini-oriëntatiepunt ‘voor de schoorsteenmantel’ zijn. Harold: “Het zou leuk zijn als we het als souvenir zouden kunnen krijgen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *