Met zijn nieuwe taalmodel Gemini herneemt Google een leidende positie in de AI-race

[ad_1]

Gemini, het nieuwe taalmodel van Google op basis van kunstmatige intelligentie (AI), is vanaf deze woensdagmiddag live. Het nieuwe systeem verbetert onder meer de functionaliteiten van: Google’s chatbot Bard uitgebreid. Consumenten kunnen voortaan niet alleen Bard-vragen stellen, maar de bot ook gebruiken om te brainstormen, taken te plannen of teksten samen te vatten.

Google presenteerde Gemini dinsdag aan een groep journalisten. Het Amerikaanse techbedrijf zet een nieuwe stap in de snelle ontwikkeling van taalmodellen. Met Gemini gaat de groep verder dan zijn grote concurrent OpenAI. Het taalmodel van Google kan onder meer wiskundig redeneren begrijpen en afbeeldingen, video’s, programmeercode en audiofragmenten interpreteren en combineren, maakte Google bekend op een persconferentie.

Gemini kan onder meer een door mensen gemaakte tekening van een wiskundige puzzel interpreteren en de puzzel oplossen, zo werd tijdens de presentatie duidelijk. Het systeem, ontwikkeld door dochteronderneming Deepmind, is voor Google “het grootste wetenschappelijke en technische project ooit”.

Taalmodellen zoals Gemini zijn een vorm van kunstmatige intelligentie die worden getraind met grote hoeveelheden data van internet. Ze kunnen op aanvraag audio, beeld, video en tekst genereren. Met deze systemen zijn al complete muziekstukken, boeken en computerspellen gemaakt.

Sinds de introductie van OpenAI’s ChatGPT-taalbot in november vorig jaar zijn taalmodellen in opkomst. Grote technologiebedrijven zien de huidige ontwikkelingen op het gebied van AI als de grootste technologische revolutie sinds de opkomst van internet.

Hallucinaties

Over enkele maanden zal Google ook zijn zoekmachine aanpassen met de nieuwe Gemini-technologie. Gebruikers zien dan niet meer alleen een rij blauwe links als resultaat van een zoekopdracht. In plaats daarvan beantwoordt de chatbot van Google de zoekopdracht en biedt een lijst met bronnen. De gebruiker kan vervolgens vervolgvragen stellen.

Google benadrukt dat onbetrouwbare antwoorden van chatbots met Gemini niet helemaal zullen verdwijnen. Deze ‘hallucinaties’, chatbots die antwoorden verzinnen, zijn nog steeds een ‘onopgelost onderzoeksprobleem’, zei Eli Collins van Google Deepmind tijdens de presentatie.

Lees ook
‘Ik mis de nuance als het gaat om het risico van AI’

Ethics advisor Ben Zevenbergen must ensure that what Google's engineers develop is in line with the <a href=

Met Gemini herwint Google een leidende positie in de AI-race die Silicon Valley in zijn greep heeft. Google was jarenlang onverslaanbaar op het gebied van kunstmatige intelligentie. Maar vorig jaar bracht concurrent OpenAI als eerste een chatbot uit voor algemeen gebruik.

ChatGPT heeft nu honderd miljoen gebruikers per week. Het onderliggende taalmodel GPT is grotendeels gebaseerd op uitvindingen van Google. In 2017 ontwikkelden Google-onderzoekers de eerste transformatorenslimme neurale netwerken die de context van zinnen kunnen begrijpen en zo gesprekken kunnen voeren.

AI-wet

Google benadrukte dinsdag meerdere malen dat Gemini voldoet aan alle ‘veiligheidsnormen’ die het bedrijf heeft opgesteld, onder meer om stereotypering of haatdragende teksten te voorkomen. Wat Google ontwikkelt moet in lijn zijn met de ‘AI-principes’ van het bedrijf. Deze bepalen onder meer dat al haar AI-producten “de samenleving ten goede moeten komen” en niet mogen leiden tot vooringenomenheid of privacyschendingen.

Deze week nog vinden er in Brussel onderhandelingen plaats over Europese wetgeving die overheden in staat zal stellen krachtige AI-modellen zoals Gemini aan banden te leggen. Eén van de voorstellen voor deze AI-wet is om dit soort modellen te onderwerpen aan onafhankelijk toezicht en veiligheidstoetsing.

De vraag is of het zover zal komen. Techbedrijven, waaronder Google, hebben de afgelopen maanden zwaar gelobbyd tegen de al te strenge Europese regelgeving. Ze vrezen dat een overvloed aan regels innovatie belemmert.
[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *