Alle hens aan dek in Duitsland: opnieuw islamisten opgepakt voor terreurplannen in Keulen | Buitenland

[ad_1]

De Duitse politie heeft zondagochtend nog drie verdachten aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag op de Dom van Keulen. Volgens de Keulse politiechef Johannes Hermanns waren islamisten van plan een aanval met een auto te plegen.

De drie verdachten zouden deel uitmaken van een groter netwerk, deels in het buitenland. Een eerder opgepakte 30-jarige man zou het middelpunt van dat netwerk zijn.

Ben al een tijdje ongerust

De Keulse politie is al enige tijd op de hoogte van een mogelijke aanval op de Dom. Er is informatie binnengekomen dat islamitische groeperingen mogelijk aanslagen willen plegen, ook tijdens oudejaarsavond. Met Kerstmis waren de veiligheidsmaatregelen al aangescherpt.

De Dom van Keulen wordt op oudejaarsavond streng bewaakt. De politie wil voorbereid zijn op een mogelijke aanval op het beroemde gebouw, zegt Martin Lotz van de politie. Er worden agenten ingezet met onder meer pistolen. ‘Dat kan verontrustend overkomen, dat weet ik,’ zei Lotz. De kathedraal, die jaarlijks ruim 100.000 bezoekers trekt, blijft tot nader order gesloten voor toeristen. Religieuze diensten kunnen doorgaan met beveiliging.

Bezoek aan de kathedraal

Afgelopen zondag heeft de politie een 30-jarige man aangehouden. Hij zou de kathedraal hebben bezocht, mogelijk om een ​​aanval voor te bereiden. Over het type aanval op de kathedraal doet de politie geen uitspraken. Lotz zei wel dat het “niet gemakkelijk” is om het enorme bouwwerk zelf te beschadigen. De dreiging geldt vooral voor het gebied rond de gotische kathedraal.

De 30-jarige Tadzjiekse man werd samen met vier anderen gearresteerd in Wesel, een stad ongeveer 100 kilometer van Keulen. De vier anderen werden kort daarna vrijgelaten.

Verschillende Europese steden

In Oostenrijk zijn vorige week vier mensen gearresteerd tijdens een onderzoek naar een islamitische terreurcel. De arrestaties volgden op aanwijzingen dat terroristen een aanval planden op onder meer een kerk in Wenen en de kathedraal in Keulen.

De Duitse krant Bild schreef zaterdag dat veiligheidsdiensten in Oostenrijk, Duitsland en Spanje aanwijzingen hadden dat een islamistische groepering aanslagen plant tijdens de vakantie. Terroristen zouden zich in verschillende Europese steden op christelijke kerkdiensten hebben gericht.

Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat de veiligheidssituatie in Oostenrijk en in Europa bijzonder gespannen is als gevolg van de terroristische dreiging. Frankrijk heeft ook de veiligheid bij kerken tijdens de kerstperiode verhoogd in verband met mogelijke aanslagen.

In Nederland werd eerder deze maand het dreigingsniveau voor een mogelijke aanslag verhoogd. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) meldde begin deze week dat er geen concrete bedreiging is voor kerken, maar riep kerkelijke gemeenten wel op maatregelen te nemen om de veiligheid te vergroten.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *