Waterschappen: loop niet op droogvallende zomerkades

[ad_1]

Kijken naar de hoge waterstanden is een zeer populair uitje tijdens deze kerstvakantie. Kijkers zijn volgens waterschap Rivierenland echter alleen welkom op verharde wegen. Parkeren op de doorweekte bermen wordt eveneens afgeraden. Dit veroorzaakt niet alleen schade, ook een auto kan vast komen te zitten in de klei. Veel gemeenten hebben al waarschuwingsborden langs dijkwegen geplaatst.

Nu het water overal terugtrekt, hebben dieren in de uiterwaarden weer wat meer ruimte. Ook vanwege de rust willen de planken niet dat bezoekers in de voorheen ondergelopen gebieden lopen. Natuurbeheerders hebben enkele gebieden langs de rivieren afgesloten voor de rust van de dieren.

Veel waterschappen handhaven maatregelen zoals extra inspecties, het sluiten van dijken en het openen van stuwen, omdat de verwachting is dat in de loop van deze week het hoogwater weer zal terugkeren. Het Hoogheemraadschap van Limburg heeft de crisisstaf opgeschaald omdat ook het water in de Maas naar verwachting sterk zal stijgen. Door regen zal het water in de Roer en Geul in Zuid-Limburg ook stijgen, aldus het bestuur.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *