Beelden van aanslagen Hamas te zien in iPhone-spelletjes: ‘Gebruik tijdelijk geen Angry Birds’ | Tech

[ad_1]

autoriteiten waarschuwenKinderspelletjes die op de iPhone gespeeld kunnen worden bevatten afbeeldingen van aanslagen en ontvoeringen door de terreurbeweging Hamas. Het gaat om advertenties die door een nog onbekende partij bij Apple zijn gekocht. Kenniscentrum Jeugd & Mediabureau en online meldpunt Hulp Gezocht adviseren ouders om de games tijdelijk van de toestellen te verwijderen. “Het is verontrustend dat kinderen hiermee ongevraagd worden geconfronteerd.”

De klachten betreffen vooral de gratis games die in de Apple Store worden aangeboden, zoals Angry Birds, Rummikub en Soccer Stars. Bedrijven kunnen advertentieruimte kopen die om de paar minuten in die games wordt getoond. Normaal gesproken moet Apple hiervoor toestemming geven. Games die gratis te downloaden zijn, bevatten doorgaans meer advertenties dan betaalde games.

Het meldpunt voor online misbruik van kinderen en jongeren Hulp gevraagd vindt het niet juist dat kinderen deze beelden ongevraagd te zien krijgen. “De gevolgen kunnen enorm zijn: van nachtmerries, niet kunnen slapen tot zelfs stress en PTSS. Het is heel belangrijk dat ouders op de hoogte blijven van wat hun kinderen online zien.”

‘Ik wil mijn dochter terug’

Apple draagt ​​een ‘grote verantwoordelijkheid’ omdat zoveel kinderen en jongeren het platform gebruiken, zegt directeur Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media. Het Amerikaanse bedrijf moet hen beschermen tegen ‘gewelddadige beelden van aanvallen die niet voor hen bedoeld zijn’. “Het lijkt erop dat de advertenties zijn gekocht door Israël of door een pro-Israëlische organisatie, omdat er afbeeldingen van ontvoerde kinderen op staan ​​en de teksten duidelijk anti-Hamas zijn. Ik kan me niet voorstellen dat Apple daar niet van op de hoogte is. Heel erg, want wat mij betreft.”

Steeds meer ouders melden soortgelijke klachten op sociale media. “Check onze kindergaming-apps”, waarschuwt advocaat Job Knoester. Tijdens het spelen van het spel Voetbalsterren zijn 7-jarige kreeg beelden te zien van de verrassingsaanval van Hamas en van de aanvallen in de dagen die volgden. Op deze beelden zijn onder meer explosies, gewapende soldaten en ontvoerde kinderen te zien met teksten als: ‘Ik wil mijn dochter terug’.

De tekst gaat verder onder deze tweet


‘Ze vermoorden onze kinderen’

Angry Birds 2 bevat ook beelden waarin in chocoladeletters geschreven staat dat ‘Israël wordt aangevallen’, met dreigende muziek op de achtergrond. “Honderden gewapende terroristen infiltreren onze straten”, staat er te lezen. ‘Duizenden raketten worden op ons afgevuurd. Ze vermoorden onze kinderen.” Hoewel het volgens Pardoen belangrijk is dat kinderen geïnformeerd worden over de oorlog, is een schreeuwerige reclame met onthullende beelden niet de bedoeling.

“Dat ouders hiervan op de hoogte zijn, betekent dat kinderen erover praten. Ouders kijken niet de hele tijd mee wat hun kind aan de telefoon doet. Dat hoeft niet. Maar als kinderen er zelf over gaan praten, doet het wel iets.” naar hen.” Pardoen adviseert ouders om alleen offline games op de iPhone toe te staan, voor games als Angry Birds is meestal een online verbinding nodig.

Talrijke video’s van de oorlog zijn te zien in advertenties, niet alleen in de Apple Store, maar ook op YouTube (Kids). Deze video’s worden door ‘veel mensen’ bekeken, zegt Tim Verheyden, expert digitale media VRT NWS. “Ik hoorde van mensen die instructies zochten over het in elkaar zetten van een kast dat ze propagandavideo’s te zien kregen. Het is een hele bijzondere campagne.” Google heeft in het verleden wel eens ingegrepen in dit soort afbeeldingen, zegt Verheyden. “De grote vraag is dus wat ze met dit bericht gaan doen.”


Boete van de Europese Unie

Sinds de Hamas-aanval maakt de Europese Unie zich zorgen over de schadelijke gevolgen voor kinderen die gruwelijke beelden op sociale media zien. Verantwoordelijk Europees commissaris Thierry Breton waarschuwt socialemediabedrijven dat ze moeten waken voor illegaal materiaal en desinformatie. Platforms als YouTube en Facebook moeten nieuws duidelijk onderscheiden van oorlogspropaganda. Als bedrijven zich niet aan de Europese regels houden, kunnen ze boetes verwachten.

TikTok zegt al actie te hebben ondernomen om nepnieuws en haatzaaiende uitlatingen rond het conflict in Israël te bestrijden. Dit omvat onder meer het verbeteren van automatische signaleringssystemen om nepnieuws en haatzaaiende uitlatingen te verwijderen. Ook zijn er meer zogenaamde moderators die Arabisch en Hebreeuws spreken om berichten te kunnen beoordelen.

Apple was maandagochtend niet bereikbaar voor een reactie op de advertenties. Tot nu toe zijn er geen klachten ontvangen over de Play Store van Android.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *