KVK: minder starters en meer stoppers duidt op trendbreuk

[ad_1]

Het aantal faillissementen stijgt al ruim een ​​jaar, maar is historisch gezien nog steeds relatief laag, aldus de Kamer van Koophandel. Bijna 7 procent meer bedrijven gingen dicht dan in juli, augustus en september vorig jaar. Het aantal starters was het afgelopen kwartaal 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

‘De Nederlandse bedrijfsdynamiek is nog steeds in goede vorm, met meer starters dan stoppers.’ Dat zegt Erik Stam, hoogleraar strategie, organisatie en ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht. ‘De combinatie van een stijging van het aantal stoppers en faillissementen en een daling van het aantal starters laat een duidelijke trendbreuk zien. De stijging van het aantal faillissementen wordt al langer verwacht, maar ligt nog steeds onder het niveau van vóór de coronacrisis.’

Detailhandelaren en horeca

Het afgelopen kwartaal zijn er bedrijven opgericht, vooral in de retail, ICT, media en persoonlijke dienstverleners als kappers, schoonheidssalons en uitvaartondernemers. Veel ondernemers in de horeca, bouw, zorg en groothandel stopten.

De daling van het aantal starters is in alle leeftijdscategorieën te zien, behalve onder de 60-plussers.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *