Kruit op de lak van je auto na oud en nieuw? Zo krijg je hem weer brandschoon

[ad_1]

Wie denkt vandaag of morgen vuurwerkresten en ander vuil snel uit zijn auto te kunnen verwijderen bij de wasstraat, komt misschien bedrogen uit. De carwashlocaties zullen overspoeld worden door automobilisten die teleurgesteld zijn omdat ze hun heilige koe van allerlei buskruitresten hebben ontdaan, maar die achteraan in de rij moeten aansluiten.

“Het zal druk zijn en mensen moeten er rekening mee houden dat het wat langer duurt voordat ze aan de beurt zijn. Het is voor ons één van de drukste dagen van het jaar”, vertelt een medewerker van Autoradam, dat autowasstraten heeft in Amsterdam en Almere.

Maar duidelijk is dat het verstandig is om de auto te wassen en het afgeschoten vuurwerk te verwijderen. De miljoenen kilo’s vuurwerk en vuurpijlen die de lucht in werden geschoten, zorgden ervoor dat buskruitresten naar beneden dreven, waardoor na oudejaarsavond op veel auto’s bruinwitte vlekken achterbleven.

Tegenwoordig kunnen auto’s wel tegen een stootje, maar als er lange tijd buskruitresten op de lak achterblijven, kan deze gaan hechten en uiteindelijk gaan oxideren of roesten. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

Tips

De ANWB raadt autobezitters daarom een ​​carwash aan en heeft tips beschikbaar. De autoclub stelt dat het weinig uitmaakt of je dit in de wasstraat doet of met de hand. Als je het zelf doet, kun je met je (zachte) borstel en spons gemakkelijker de lastige plekken bereiken die in een wasstraat soms gemist worden. Ook zie je sneller opkomende roestplekken of beschadigingen.

Een ander voordeel is dat het zelf wassen van uw auto een stuk goedkoper is. Maar dat kan veranderen als een handhaver ziet dat u uw auto in een sopje op straat zet. In veel gemeenten is dit niet toegestaan ​​en kan er een boete volgen, waardoor het wassen ineens extreem duur kan worden.

Milieuvriendelijker

De wasstraat biedt een aantal voordelen die het overwegen waard zijn, vooral als u een drukke agenda heeft. Binnen enkele minuten is uw auto grondig onder handen genomen. En je zou het misschien niet verwachten: de wasstraat is beter voor het milieu. De gebruikte schoonmaakmiddelen komen niet in het riool terecht omdat het water gefilterd wordt. Bovendien kunnen moderne installaties het water hergebruiken – tot wel 90 procent.

En bij een wasstraat hoef je echt niet het duurste programma te kiezen. Uit onderzoek van de ADAC is gebleken dat goedkope, standaard wasprogramma’s voldoende zijn om al het vuil uit uw auto te verwijderen. “Dure premiumprogramma’s met bodemreiniging zijn niet nodig en kunnen zelfs tot problemen leiden, vooral bij oudere voertuigen”, aldus de Duitse zusterclub van de ANWB.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *