‘Beleggers kopen sinds 2020 al veel minder huizen in Friesland.’ Hun verhuurpanden komen hier nog niet terug op de markt



De aankoop van Friese huizen door beleggers is na 2020 al flink gedaald door prijsstijgingen. Ze verkopen nog niets wat ze voor die tijd al hadden gekocht.

Van een verkoopgolf is voorlopig geen sprake. “Dat zien wij absoluut niet”, zegt Tyco Reimers van makelaarskantoor Fryslân, dat vier vestigingen heeft in de provincie. In 2026 wordt het spannend door belastingwijzigingen.

Het landelijke platform Pararius presenteerde deze week landelijke cijfers waaruit blijkt dat beleggers door het nieuwe overheidsbeleid hun huurwoningen in de Randstad beginnen te verkopen. Deze woningen verdwijnen vervolgens uit de verhuur en komen als koopwoningen op de markt.

Goedkope huizen uitverkocht

Ongeveer vijf jaar geleden kwamen veel investeerders naar de Friese markt. In Groningen droogde de markt voor betaalbare huurwoningen op en daarom gingen investerende verhuurders op zoek naar steden als Leeuwarden. “We hebben toen veel aan investeerders verkocht”, zegt Reimers. Jarenlang ging een kwart van alle te koop staande woningen in Leeuwarden naar deze groep.

“In 2020 werd het al minder. Prijsontwikkelingen speelden een rol”, zegt Reimers. De voorraad goedkope woningen raakte hier langzamerhand uitverkocht. “Reken maar eens: een investeerder wil snel 6 procent rendement”, zegt Reimers. “Stel je voor dat je 1.000 euro huur per maand. Dan praat je over 12.000 euro per jaar.”

Op basis van zulke cijfers zou een huis niet veel meer dan 200.000 euro moeten kosten. Soms stijgen de huurinkomsten wel, maar daar zit een grens aan. “En je moet er ook nog eens belasting over betalen”, benadrukt Reimers.

‘Vastgoed presteert nog steeds goed’

Er kwam niet veel goedkoop geld meer op de markt en dit jaar begon ook de rente te stijgen. Het resultaat: investeerders kopen huizen op “die zien we bijna niet meer”, zegt Reimers.

De tegenovergestelde beweging die Pararius beschrijft ziet de makelaar nog niet. Vastgoed gekocht in de goedkope jaren levert nog steeds goede rendementen op, zegt Reimers. Verhuurders houden deze woningen daarom vast. Dit kan op de lange termijn veranderen als gevolg van veranderingen in de situatie heffingen in belastingbox 3. Beleggers kunnen dan in de verleiding komen om hun bezit te verkopen.

Grote professionele beleggers breiden nog steeds uit. Zij kopen geen panden, maar kiezen er bijvoorbeeld voor om kantoren te verbouwen tot appartementen. Zij vormen een heel andere groep dan de kleine beleggers die enkele huurwoningen hebben, zegt Reimers.

De verkoop trekt aan

De huizenmarkt zakte eerder dit jaar wat in, maar trekt momenteel landelijk weer aan. Dat merkt Makelaardij Fryslân ook. “Momenteel gaat de verkoop heel snel, vooral het aanbod onder de vijfduizend euro en vooral in de steden.” Kopers staan ​​in de rij, vooral voor de goedkopere huizen.

De gemiddelde verkoopprijs van woningen bedraagt ​​momenteel 300.000 euro. Dit bedrag is 10.000 euro lager dan in 2022. Tot nu toe zijn in 2023 ruim 4.700 Friese woningen via makelaars verkocht. Dit gebeurde na een gemiddelde looptijd van 30 dagen. De verkoopprijs ligt 1 procent hoger dan de vraagprijs.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *