Damrak eindigt lager op eerste handelsdag van 2024

[ad_1]

De Verenigde Staten maken zich al langer zorgen dat China chiptechnologie uit het Westen voor militaire doeleinden gebruikt. Om deze reden werden eerder beperkingen op de export naar China opgelegd aan Amerikaanse chipbedrijven. Op aandringen van de VS heeft de Nederlandse overheid vorig jaar ook de export van ASML verder beperkt.

De AEX-index stond aan het eind van de handelsdag 0,5 procent lager op 783,11 punten. De MidKap daalde 0,3 procent naar 923,21 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent, Frankfurt steeg 0,1 procent.

NN-groep

De sterkste stijger in de AEX was NN Group (plus 2,4 procent). De verzekeraar werd op de voet gevolgd door supermarktgroep Ahold Delhaize en ABN Amro, die respectievelijk 2,3 procent en 2 procent stegen. Chipbedrijf ASMI eindigde onderaan (min 2,7 procent).

Op de beurs in Kopenhagen steeg Maersk 6,2 procent. De Deense rederijgroep heeft laten weten tot nader order niet meer door de Rode Zee te varen. Hiermee wordt een bestaande vaarpauze van 48 uur verlengd, die werd opgelegd nadat afgelopen weekend een van de schepen van de groep werd aangevallen.

Houthi’s in de Rode Zee

Eerder op de dag besloot ook de Duitse rederij Hapag-Lloyd de Rode Zee langer te mijden. “We houden de situatie dag na dag nauwlettend in de gaten, maar zullen onze schepen tot 9 januari blijven omleiden”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Hapag-Lloyd won 3,9 procent op de beurs van Frankfurt.

De euro was $1,0954 waard, tegen $1,1055 bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op $70,65. Brentolie steeg in waarde met 1,1 procent tot $76,19 per vat.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *