Vuurwerkhandelaar uit Lemmer beledigt FUMO-controleur. ‘Hier lusten de honden geen brood van’

[ad_1]

Een 62-jarige vuurwerkhandelaar uit Lemmer is door de politierechter veroordeeld tot een boete wegens het beledigen van een functionaris van de FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing).

De handelaar had tijdens de hoorzitting maandag niets goeds te zeggen over de manier waarop hij door de FUMO zou zijn behandeld. De FUMO houdt toezicht op de opslag en verkoop van vuurwerk. De Lemster zei meerdere malen dat hij zich door de controleurs van de organisatie ‘als een crimineel’ behandeld voelde. Bij een inspectie in 2022 zou bij zijn pand een onregelmatigheid zijn geconstateerd.

Toen hij de FUMO om foto’s als bewijsmateriaal vroeg, kreeg hij naar verluidt geen antwoord. Vervolgens stuurde hij in bewoordingen die niet logen, berichten en e-mails naar de provinciale vuurwerkcoördinator van de FUMO. Er werden teksten gebruikt waarin de man “ze bij FUMO” “achterlijke mongolen, idioten, NSB’ers, arrogante kwallen en perverselingen” noemde.

‘Ze hebben het zelf veroorzaakt’

De Lemster wierp tegen dat deze woorden FUMO als organisatie zagen en niet over een specifieke medewerker. Hij vond dat de aangifte tegen hem onterecht was. “Ze hebben het zelf veroorzaakt. De hele organisatie is slecht, ze hebben geen respect voor ondernemers”, zei de man. Hij trok een vergelijking met de RDW, waar hij als garagehouder ook mee te maken heeft.

Volgens hem heeft de RDW wel een klantvriendelijke instelling. De officier van justitie omschreef het taalgebruik in de apps en e-mails als “harde woorden die nergens op slaan”. “De honden houden niet van dit brood,” voegde de officier eraan toe. Ze stelde voor om de eerder geboden boete van 300 euro op te leggen, plus “als aanmoediging” een voorwaardelijke boete van 500 euro met een proeftijd van drie jaar.

“Dat vind ik geen goede oplossing”, aldus de verdachte. Een voorwaardelijke straf vond hij ‘realistischer’. Niettemin aanvaardde de rechter het voorstel van de officier. Volgens de rechter had De Lemster andere wegen moeten bewandelen om zijn onvrede over de wijze waarop hij werd behandeld te uiten. ‘Je wilt respect hebben, maar je behandelt de FUMO respectloos’, zei de rechter.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *