Partijleider socialisten België verslikt zich in racistische uitspraak tegen Roma’s

[ad_1]

Gebruik eerst racistische taal en probeer dan de boel stil te houden. Dit heeft veel kritiek opgeleverd van een Belgische partijleider.

Annelies Bontjes

Het was een verkeerde uitspraak en een verkeerd moment. De Belgische politicus Conner Rousseau, partijleider van de sociaal-democratische Vooruit, zei geschokt te zijn door zichzelf. Tijdens een avondje uit begin september maakte hij tegen politieagenten een racistische opmerking over de Roma-gemeenschap, die volgens hem voor overlast zorgde in zijn geboorteplaats Sint-Niklaas.

De socialist reageerde onlangs tijdens een persconferentie op het incident. Hij wilde zich ‘heel duidelijk’ en ‘oprecht’ verontschuldigen voor zijn woorden die avond en noemde het ‘zattemansklap’, Vlaams voor dronken praatjes. De precieze verklaringen wilde hij niet noemen. “Dat zijn dingen die ik in nuchtere toestand nooit zou zeggen, dus ik ga ze hier niet in nuchtere toestand herhalen.”

Baton

Volgens krantenbronnen Het laatste nieuws (HLN) Rousseau had gesproken over ‘bruine mannen’. De politicus zou tegen twee politieagenten hebben geschreeuwd dat ze vaker ‘hun matrak’ (lat) moesten gebruiken. “Het is de enige manier om hun respect (van de Roma, red.) te verdienen.”

Er was afkeuring van politici. “Racisme is racisme. Daar zijn geen verzachtende omstandigheden voor”, reageert Nadia Naji, medevoorzitter van Groen, die samen met Vooruit in de federale regering zit. Ook coalitiepartner en Franstalige zusterpartij PS veroordeelde de uitspraak. “Dit soort woorden zijn onaanvaardbaar. van wie dan ook, maar vooral van een linkse politicus”, zegt groepsleider Ahmed Laaouej.

Maar het was niet alleen het incident zelf dat Rousseau onder kritiek kreeg. Er was ook woede over hoe hij zich daarna gedroeg. Want: aanvankelijk had de politicus er alles aan gedaan om het incident buiten het bereik van het grote publiek te houden. Voor het noodzakelijke schadebeperking hij spreekt persoonlijk de plaatselijke politiechef en de burgemeester toe. “Je ziet dat als er bodycambeelden van mij zouden zijn, deze niet al op sociale media zouden verschijnen. Ik denk niet dat dit een grote inbreuk op de privacy zou zijn, toch? Groeten”, aldus een appje naar de burgemeester, zo werd gemeld De krant vorige week.

Publicatieverbod

Toen bleek HLN En VTM Nieuws hadden het nieuws toch in handen en ze vroegen Rousseau om een ​​reactie, hij stapte naar de rechter. Hij bewees dat hij gelijk had. Via een kort geding werd aan het moederbedrijf DPG Media een publicatieverbod opgelegd HLN En VTM Nieuws. De twee hoofdredacteuren van de redactie noemden het ‘een aanval op de persvrijheid’ en kregen steun van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ).

Na een gesprek met Rousseau is de Roma-gemeenschap vergevingsgezind. “Zijn verontschuldiging klonk oprecht.” Centrum voor Gelijke Kansen UNIA heeft een onderzoek geopend naar de uitspraken. Voorlopig zijn er geen verstrekkende politieke gevolgen. De Gentse jeugdafdeling van de partij heeft echter het vertrouwen in hun voorzitter verloren.

Supermarktketen Aldi wikkelde het incident in een luchtige campagne. “Ons alcoholvrij bier, net zo lekker, minder lekker dronkaard!” Sauzenmerk Manna kwam tussenbeide. ‘Geschokt door die van jou dronkaard? Ontspannen. Saus erop.”

Lees ook:

Wie is deze zelfbenoemde ‘millennial socialist’?

Conner Rousseau (29), lijsttrekker van de sociaal-democratische Vooruit, is een van de populairste politici in België. In zijn vroege carrière zorgde hij vaak voor opschudding.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *