Slachtoffer over aanranding door fysiotherapeut in Klazienaveen: ‘Ik wilde wel schreeuwen en opstaan, maar ik bevroor’

[ad_1]

Fysiotherapeut Bennie Z. (55) trok onverwachts de beha en slipje uit van vrouwen die op zijn behandeltafel in Klazienaveen lagen. Vervolgens zou hij hun borsten, billen en kruis hebben gemasseerd en betast.

Dit wordt verklaard door een groot deel van de zestien vrouwen die een klacht tegen de fysiotherapeut hebben ingediend. Zij werden bij Z. behandeld voor onder meer pijn aan de hand, een hielspoor of rug- en schouderklachten. Maandag bleek in de rechtbank dat ze totaal verrast waren toen de fysiotherapeut plotseling intieme delen van hun lichaam masseerde.

Ze voelden zich erg kwetsbaar, zeiden ze in slachtofferverklaringen, omdat ze naakt alleen met hem in de behandelkamer zaten. In de meeste gevallen waren de vrouwen zo geschokt dat ze verstijfden en niet meer konden praten.

De man uit Emmer-Compascuum stond voor de rechter in Assen op verdenking van mishandeling van veertien vrouwelijke patiënten. Er zouden twee vrouwen zijn verkracht. Z. werd in november 2021 gearresteerd en zat vijftien maanden in voorlopige hechtenis. In februari werd hij voorwaardelijk vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Maandag werd hij uitgebreid gehoord over de verklaringen van de vrouwen.

‘Toestemming gevraagd’

De eerste melding die bij Z. binnenkomt is die van de vrouw met schouderklachten. Ze had veel pijn en had aanvankelijk baat bij de behandeling. De vrouw is zestien keer bij hem geweest. Volgens haar verklaring had ze achteraf gezien veel eerder moeten stoppen. Negen keer zou Z. verder zijn gegaan dan een normale behandeling. Zo zou hij geheel onverwacht haar beha naar beneden hebben getrokken en haar borst hebben gemasseerd.

De laatste keer dat ze in zijn praktijk was, gaf Z. aan dat hij ook haar bilspier wilde masseren. Haar slipje moest uitgetrokken worden zodat hij er makkelijker bij kon. Ze zou hebben gevraagd of de onderbroek aan mocht blijven. De vrouw lag op haar buik en hij zei dat het uittrekken van haar slipje beter was voor de behandeling omdat er geen materiaal tussen zat. Zij verklaarde dat Z. haar ondergoed uittrok.

“Ik heb het wel uitgelegd en eerst toestemming gevraagd. ‘Nee’ is ook een antwoord”, zei de verdachte tegen de rechter. Tijdens de massage zou Z. haar billen hebben gespreid en ook tussen haar benen zijn gaan zitten. Volgens de verklaring van de vrouw dacht ze dat het erbij hoorde, totdat ze erover sprak met haar arts en een andere fysiotherapeut.

Machtsrelatie als beoefenaar

De verdachte heeft het niet goed begrepen. “Ik vond dat we een goede relatie hadden. Ik denk niet dat er sprake was van een machtsrelatie. Terugkijkend denk ik: misschien had ik het ook anders kunnen doen. Als ik hoor dat mensen er moeite mee hebben gehad.” De rechter zei tegen hem: ‘Ze had pijn. Jij was haar beoefenaar. Dat is geen gelijkwaardige relatie.”

Een andere patiënt, een vrouw met rugklachten, heeft een soortgelijk verhaal. Ze moest ook haar slipje uittrekken. Ze kon nauwelijks reageren. Hij trok haar ondergoed uit, verklaarde ze. De vrouw voelde zich totaal overweldigd. Tijdens de massage van onder meer haar billen zou Z. hebben gevraagd of de vrouw het prettig vond.

De vrouw vertelt dat ze plotseling iets hards bovenop haar hoofd voelde. Volgens haar zijn penis in erectie. “Dat is niet gebeurd”, zei Z. in de rechtszaal. Hij vertelde de politie over het vermeende incident: “Ik wou dat het waar was.” Z. vertelde tegen de politie dat hij potentieproblemen had. De politie heeft dit samen met zijn vrouw gecontroleerd. Hij sprak dat tegen.

Benen uit elkaar gespreid

Een andere vrouw verklaarde ook dat ze tijdens de uitgebreide massage, waarbij ze ook haar schaamlippen aanraakte, zijn stijve penis voelde. De geslachtsdelen zouden haar hand hebben geraakt. Twee patiënten stellen – net als de rest afzonderlijk – dat Z. met zijn vingers de binnenkant van de vagina heeft aangeraakt. Hij zou eerst zijn benen hebben gespreid.

Bennie Z. liet plotseling een vrouw met schouderklachten haar slipje uittrekken en liet haar spiernaakt op de behandeltafel in zijn praktijkruimte in Klazienaveen liggen. Hij zou haar borsten en billen hebben gemasseerd. Volgens haar verklaring werd ook een vrouw met pijn in haar hand over haar hele lichaam gemasseerd, inclusief haar borsten en billen. Ze was helemaal naakt en voelde zich erg ongemakkelijk.

In slachtofferverklaringen zeiden vrouwen dat ze zich niet konden verdedigen omdat ze totaal overweldigd waren. Ze voelden zich ook beschaamd omdat ze dit lieten gebeuren

“Maar de enige die zich moet schamen ben jij”, zei een van de vrouwen. “Ik zal nooit vergeten hoe ik daar lag met je hoofd boven me, met die vuile blik in je ogen als je naar mijn borsten keek. Je deed mijn beha uit. Ik wilde schreeuwen en opstaan, maar ik verstijfde.” Een ander: “Ik dacht dat ik de enige was die dit was overkomen en ik was bang dat ik niet geloofd zou worden.”

In strijd met de beroepscode

Ter zitting is tevens een rapport van een deskundige op het gebied van de fysiotherapie besproken. Hij heeft de dossiers van de patiënten van Z. bestudeerd. Volgens de deskundige komen de door Bennie Z. beschreven problematiek van zijn cliënten en zijn behandelingen niet overeen met wat gebruikelijk is. In geen van de gevallen was het nodig om de beha en het ondergoed uit te trekken. Wat Z. deed was gezien de beroepscode zeer ongebruikelijk.

De vermoedelijke fysiotherapeut: “Soms moet je dingen net even anders doen om resultaat te krijgen. De behandeling is altijd gericht op het verminderen van de klachten. Er was absoluut geen sprake van seksuele intentie.”

De hoorzitting wordt dinsdag voortgezet.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *