Plan voor statushouders in voormalig horecapand Schoonebeek. Gemeente Emmen noemt asielopvang in oliedorp onwenselijk

[ad_1]

Voormalig hotel-restaurant De Wolfshoeve in Schoonebeek wordt mogelijk de tijdelijke woonruimte voor 45 statushouders. Nieuwe eigenaar Jorgen Kruit (Saxum & Firmum) bevestigt het gerucht dat in het oliedorp de ronde doet.

“Maar er is nog helemaal niets over gezegd”, zegt eigenaar Kruit uit Zandpol, die onlangs het bekende voormalige hotel heeft overgenomen. “Het uiteindelijke doel op deze locatie zijn nieuwe eigentijdse appartementen. In de tussentijd zoeken we een goede bestemming. Wij zijn hiervoor inderdaad benaderd door een intermediair voor de opvang van statushouders. Dat verzoek moet ik nu afwegen.”

Reacties niet leuk

Kruit is geschokt door de reacties op de online geruchtenstroom over de komst van asielzoekers naar het oliedorp. Ze begonnen zondagavond na een bericht op de lokale Facebookpagina, die inmiddels is verwijderd Schoonebeek Nieuws . Hierin stond dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op deze locatie asielzoekers zou huisvesten. Kruit: “Ik heb geen idee hoe dit de wereld in is gegaan, maar de reacties waren niet goed. Laat ik duidelijk zijn: er is nog geen beslissing genomen.”

Kruit zegt dat hij namens een christelijke stichting werd benaderd door een vastgoedbedrijf. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om Stichting Inlia, die eerder voor het COA op zoek ging naar geschikte onderkomens in de regio. Over de plannen in Schoonebeek wil Inlia desgevraagd niets kwijt. “Ik weet er iets van, maar ik kan er nu niets over zeggen. Zeker niet voor het einde van de week. Het spijt me”, zegt directeur John van Tilborg.

Niet altijd soepel

Dorpsbelangen Schoonebeek en de gemeente Emmen lijken vandaag verrast door het nieuws: “We kregen daar opeens allerlei vragen over. Woensdagavond hebben we overleg, hopelijk komt er duidelijkheid over wat wel en niet klopt aan de berichten”, zegt Jos van Hees van Dorpsbelangen.

Ook op het gemeentehuis werden ze verrast door de online commotie uit Schoonebeek. Het is duidelijk dat de gemeente Emmen geen interesse heeft in asiel op deze locatie. “We zien de laatste tijd steeds meer geruchten rond leegstaande panden circuleren. De gemeente heeft geen plannen met deze locatie als het gaat om de opvang van asielzoekers”, zegt de woordvoerder van burgemeester Eric van Oosterhout.

Deze zomer ontving de gemeente ook een verzoek om asielzoekers op deze locatie op te vangen. Dat verzoek kwam niet van het COA. “Wij vinden het niet wenselijk. Wij doen alleen zaken met het COA en er is geen contact met hen geweest over deze locatie.”

Betrokkenen weten niet of de gemeente Emmen de plannen kan dwarsbomen als de eigenaar en een andere partij het toch eens worden.

Rijke geschiedenis

Dat het overleg tussen gemeente Emmen, COA en Inlia niet altijd even soepel verloopt, bleek eerder dit jaar bij een opvangcentrum in Nieuw-Weerdinge. Daar werden via de stichting drie asielgezinnen opgevangen door een lokale melkveehouder. Emmen wist hier vooraf niets van en voelde zich achteraf pissig. Op verzoek van de gemeente werd deze opvang in Nieuw-Weerdinge stopgezet.

De mogelijke locatie voor 45 statushouders aan de Europaweg kent een rijke historie. In 1954 werd het enige hotel van het dorp geopend. Nachtpersoneel van de NAM zorgde decennialang voor een bloeiend bedrijf.

Sinds 2006 heeft het pand verschillende eigenaren gehad. In het voorjaar van 2019 nam horecaondernemer Jan Braam De Wolfshoeve over om een ​​cateringbedrijf te exploiteren onder de naam De Witte Olifant.

Afgelopen voorjaar maakte Braam bekend dat de tijdelijke sluiting wegens personeelsgebrek uiteindelijk een definitief einde betekende voor de horeca op deze locatie. Deze zomer verkocht hij het pand aan Kruit. Daarom wil hij daar nieuwe appartementen laten bouwen. Of de voormalige Wolfshoeve tot die tijd een opvangcentrum voor asielzoekers zal worden, valt nog te bezien.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *