Kringloopwinkels vullen zich met schaatsen nu het kwik langzaamaan naar beneden kruipt

[ad_1]

Bij mooi weer kunnen liefhebbers hun schaatsen uit het vet halen. Voor wie ze niet meer heeft, kan de kringloop uitkomst bieden. Daar wachten steeds meer exemplaren op een nieuwe eigenaar.

Nu de temperatuur begint te dalen groeit de hoop op schaatsplezier. Voor sommigen begint hiermee ook de zoektocht naar geschikte strijkijzers. De tweedehandswinkels spelen hierop in. Zo staan ​​de tafels en bakken bij Hart in Fryslân inmiddels vol met schaatsen. Bladen, schaatsen en ijshockeyschaatsen; naarmate de temperatuur daalt, neemt het aanbod toe. “Het is weer zover”, zegt Gerrit de Boer (42) van de kringloopwinkel in Drachten. “Het begint weer te werken.”

“Wij zamelen het hele jaar door schaatsen in. Er zullen ongeveer tweehonderd paren zijn.” De Boer begrijpt dat mensen naar kringloopwinkels gaan in plaats van nieuwe te kopen. “Dan betaal je voor Noren al snel een paar honderd euro. Voor vijf dollar kun je hem hier krijgen. En je geeft maar twintig euro uit aan ijshockeyschaatsen en vijf euro aan schaatsen.”

Help het milieu een handje

Als er op het nieuws vorst wordt voorspeld, komen de schaatsen snel tevoorschijn bij Raderwerk in Kollum. En dus heeft het personeel woensdag de voorraad aangevuld. Bezoekers kunnen ze buiten bij een kraampje of binnen in de winkel ophalen.

Net als bij de andere producten is er een verhaal over circulariteit, zegt Sylvia Dillema (52): “Waarom zou je nieuwe schaatsen kopen als je ook hiervoor kunt gaan? Vaak hoef je ze alleen maar te slijpen. Het is een gemakkelijke manier om het milieu te helpen.”

Momenteel zijn mensen er niet zo enthousiast over. Daarvoor moet het kouder zijn, zegt Dillema. “Het gaat langzaam. Een aankondiging van vriestemperaturen is vaak niet voldoende. Pas als er daadwerkelijk ijs op de grond ligt, wordt er ingegrepen. “Heb ik eigenlijk wel schaatsen, en heb ik dan nog wel een slee nodig?”, vragen ze zich dan af.”

Schoolschaatsen

Ieder jaar rond oktober arriveren de eerste schaatsliefhebbers op de Estafette Recycle Boulevard in Leeuwarden. Meestal zijn dit kinderen. “Dat komt omdat het schoolschaatsen rond die tijd begint”, zegt Geertje Hoogland (48). En ook de drukte is de laatste tijd toegenomen. “Kerstvakantie, hè? Dan heeft iedereen tijd om naar de zaal te gaan.” Ook in het voorjaar of de zomer komen er enkele klanten binnen. “Meestal zijn het oude mannen. Hun hobby is schaatsen repareren en dan kijken ze hier of er iets bruikbaars is.”

Waar de strijkijzers in de winkel worden geplaatst, is afhankelijk van het kwik. Hoe kouder het is, hoe verder ze naar voren worden gebracht. “Daarom hebben we ze onlangs naar de ingang verplaatst”, vertelt Hoogland. “Nu moeten we alleen nog wachten op het ijs.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *