Kringloop bereidt zich voor op schaatsdrukte: ‘Wacht niet te lang’ | Binnenland

[ad_1]

Waar koop je schaatsen die je maar één keer per jaar mag dragen? Juist, in de cyclus. Schaatsen voor een prikkie uit de kringloopwinkel zijn ideaal, vooral voor kinderen. “Ze zullen er binnen de kortste keren overheen groeien.”

Nu het koude winterweer in aantocht is, laden kringloopwinkels in Nederland hun schappen vol met gebruikte strijkijzers. In kringloopwinkel RataPlan in Heerhugowaard vertelt een medewerker dat hij “toevallig zomaar alle schaatsen de winkel in heeft gegooid”, maar echt drukte is er nog niet. “Het is geen opruiming, maar de helft is al verkocht.” Op het moment van schrijven liggen er nog ongeveer 35 paar in de winkels, variërend van € 4,95 per paar voor kinderen tot ongeveer € 7,95 voor volwassenen.

Waar het al goed begint te gaan is in Leeuwarden. Op de Estafette Recycle Boulevard hebben ze er een paar honderd. Hoe kan het ook anders, in de schaatsprovincie van Nederland. “En we hebben nog genoeg”, zegt assistent-manager Ynskje Venema. “Maar je moet niet te lang wachten, want anders is je maatje weg.”

De Friese kringloopwinkel heeft onder andere schaatsen, ijshockeyschaatsen en natuurlijk ‘het bos’. Prijzen variëren van 5 tot 25 euro. “De hele bijzondere exemplaren worden in de vitrine verkocht. Dit zijn bijvoorbeeld hele oude stukken hout. Maar op dit moment hebben we vooral veel gewone schaatsen.”

Venema heeft goede schaatsverwachtingen voor volgende week. “Hier in Fryslân staan ​​veel stukken land onder water, dus ik verwacht dat veel mensen kunnen schaatsen.”

Corne Sparidaens
© Corné Sparidaens

Vijfhonderd paar

Ook hebben ze in Meppel een grote collectie gebruikte schaatsen. “Als ik een grove schatting moet maken, praten we over driehonderd tot vijfhonderd paar”, zegt een medewerker van Kringloop Meppel. Daar staan ​​de meeste schaatsen nog in de stalling, maar als het dit weekend ijzig weer blijkt te zijn, komt daar snel verandering in.

In kringloopwinkel Het Goed in Zaandam en Nijmegen gaat het niet zo goed met de schaatsen. Er zijn nog maar vijf koppels over in Nijmegen. “Omdat ze allemaal al verkocht zijn of omdat we er simpelweg niet zoveel hebben ontvangen”, aldus een medewerker van de Nijmeegse vestiging.

“Opvallend snel gaan ze nog niet”, zegt een medewerker van Het Goed in Zaandam. “Maar dat kan natuurlijk veranderen.” De Zaanse winkel heeft een aantal – relatief dure – oude schaatsen, maar ook de huistuinschaats. Prijzen variëren van 5 tot 12 euro.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *